Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Το Επιχειρησιακό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βιώσιμης Ανάπτυξης (EFSD+) γνωμοδότησε θετικά για να παραχωρηθούν 6,05 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομικές εγγυήσεις για τη στήριξη 40 επενδυτικών προγραμμάτων στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό.

Οι εγγυήσεις, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, αναμένεται να αποφέρουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ψηφιακές υποδομές, η ανθεκτικότητα στο κλίμα και η υγεία. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ένα νέο πρόγραμμα πράσινων ομολόγων.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Συνολικά 20 χρηματοοικονομικοί εταίροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εγγυήσεων EFSD+, επτά εκ των οποίων για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα δώδεκα προγράμματα θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ψηφιακό τομέα και τις μεταφορές και θα συμβάλουν στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση στις χώρες εταίρους, άλλα δεκαεπτά προγράμματα θα στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα και, ειδικότερα, την ανάπτυξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλα έξι στοχεύουν στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και παράλληλα προστατεύουν και αποκαθιστούν τα οικοσυστήματα.

Επίσης υπάρχουν δύο προγράμματα που υποστηρίζουν τον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ενώ άλλα στοχεύουν στη βιώσιμη χρηματοδότηση, την αστική κινητικότητα, τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και την κυκλική οικονομία.