Τηλεόραση Ραδιόφωνο
[0

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Σε λιγότερο από δεκατέσσερις ώρες, και μετά από δεκαέξι χρόνια, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου καλούνται στις κάλπες για να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου, εις διαδοχήν του Χρυσοστόμου Β΄.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί. Στη μία θα γίνει διάλειμμα μίας ώρας, με τις κάλπες να ανοίγουν ξανά στις 2:00 και να κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν 549 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Για τους σκοπούς των αρχιεπισκοπικών εκλογών θα λειτουργήσουν 942 εκλογικά κέντρα. 199 στην περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, 136 στην Πάφο, 121 (ένα) στην Αρχιερατική Επαρχία Κιτίου και 7 στην Κυρήνειας, 253 στη Λεμεσό, 45 στην Μόρφου, 50 στην Αρχιερατική Επαρχία Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, 4 στην Κύκκου και Τυλληρίας, 74 στην Ταμασού και Ορεινής και 53 στην Αρχιερατική Επαρχία Τριμυθούντος και Λευκάρων.

Σήμερα, μεταφορές εκλογικών κέντρων στην αρχιερατική περιφέρεια Πάφου, προς διευκόλυνση των εκλογέων, ανακοίνωσε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Αναλυτικότερα στην κοινότητα Επισκοπής της επαρχίας Πάφου, το εκλογικό κέντρο μεταφέρεται από την Εκκλησία Αγίου Ιλαρίωνα στην Εκκλησία Αρχάγγελου Μιχαήλ, ενώ επτά εκλογικά κέντρα από την Εκκλησία Αποστόλου Παύλου στην Πάφο μεταφέρονται στο διπλανό Γ’ Δημοτικό Σχολείο.

«Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στην περιφέρεια Πάφου είναι 60,073. Η αρχιερατική περιφέρεια Πάφου καλύπτει και 19 κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού και μία της Λευκωσίας», ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου.

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους εκλογείς, έχουν γίνει διευθετήσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στις Βρυσούλλες, ενώ θα γίνουν διευθετήσεις για τη μεταφορά με λεωφορεία όλων των ενδιαφερομένων.

Σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό έφορο εκλογών, Ιωάννη Χαριλάου, βρίσκονται όλοι οι έπαρχοι ανά την Κύπρο, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, «όλοι οι έπαρχοι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κύριο Χαριλάου, υπάρχει μια άψογη συνεργασία, έγινε αρκετή προεργασία από την εκκλησία της Κύπρου και από τις οικίες μητροπόλεις. Οι βοηθοί στα κέντρα έχουν οριστεί από τις οικίες μητροπόλεις και οι προεδρεύοντες από δημοσίους υπαλλήλους από τους επάρχους».

Πως ψηφίζουμε

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αύριο ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο. Ενώ για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αναζητήσει το κέντρο όπου ψηφίζει, είτε διαδικτυακά είτε στον τηλεφωνικό αριθμό 22-554600.

Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται έξι Ιεράρχες οι οποίοι εμφανίζονται με την ιστορική θέση των Μητροπόλεων τους και την έδρα τους στην Ιερά Σύνοδο, άρα με την ακόλουθη σειρά:

- Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

-Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

- Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

-Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

-Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

- Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σχηματίζοντας το Χ το V ή σταυρό στο κουτάκι κάτω από την φωτογραφία του ιεράρχη που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τον έφορο εκλογών η  καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου στα εκλογικά κέντρα.

Ακολούθως το φύλλο καταμέτρησης θα σταλεί σε συγκεκριμένο fax ή email, στο γραφείο του εφόρου εκλογών ο οποίος αύριο το βράδυ θα ανακοινώσει από το γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μόνο τις ψήφους και το ποσοστό ψήφων που θα έχει λάβει ο κάθε ιεράρχης και όχι το τριπρόσωπο.

Όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης της εκκλησίας της Κύπρου το τριπρόσωπο το ορίζει η Ιερά Σύνοδος.

Μετά το πέρας της αυριανής διαδικασίας θα δοθεί περίοδος τριών ημερών για υποβολή τυχόν ενστάσεων επί της διαδικασίας, και ακολούθως εντός πέντε ημερών θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει τις όποιες ενστάσεις και να ορίσει το τριπρόσωπο.

Ακολούθως θα συνέλθει ξανά η Ιερά Σύνοδος, εντός τριών ημερών, για να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Κύπρος θα γνωρίζει τον νέο της Αρχιεπίσκοπο πριν από το τέλος του χρόνου, με την ενθρόνιση να αναμένεται στις αρχές του 2023 και μετά τα Θεοφάνεια.