Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπισκοπικές

Πόσα γνωρίζουμε για τους έξι υποψήφιους που διεκδικούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου;

Ποιοι είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας; Πότε γεννήθηκαν, τι σπούδασαν και πώς έδρασαν μέχρι σήμερα;
 

Μητροπολίτης Πάφου

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου την 25ην Μαΐου 1949.

Το 1967 αποφοίτησε του Παγκυπρίου Γυμνασίου.  Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στο ίδιο πανεπιστήμιο σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976-1980. Έκανε μετεκπαίδευση στην Αγγλία στην Χημεία και την Θεολογία.
Την 23ην Δεκεμβρίου 1984 χειροτονηθεί Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και την 17ην Μαρτίου 1985 χειροτονηθεί Πρεσβύτερος και προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα με τα προαναφερόμενα καθήκοντά του εργάστηκε και ως καθηγητής της Χημείας σε Σχολές Μέσης  Εκπαιδεύσεως. Το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.
Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδηλώσεως, το 1989, κατέθεσε προσφυγή (No 15300/89) εναντίον της Τουρκίας στην  Επιτροπή  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιον της Ευρώπης δια της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 αποφάσεώς του καταδίκασε, για ππρώτη φοράν, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της  Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος  Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονηθεί σε  Επίσκοπο.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη έγινε η εγκαθίδρυσή του.
Εκπροσωπεί την  Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθόδοξους Διασκέψεις και στον διάλογο μετά των Ρωμαιοκαθολικών. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.
 

Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, ὑπέρτιμος καὶ ἔξαρχος Λαπήθου καὶ Καραβᾶ κ. Χρυσόστομος (κατὰ κόσμον Κωνσταντῖνος Παπαθωμᾶς) γεννήθηκε το 1970 στο Λάρνακα της Λαπήθου, στην κατεχόμενη μέχρι σήμερα επαρχία Κυρηνείας.

Φοίτησε σε δημόσια εκπαιδευτήρια της επαρχίας Λευκωσίας όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.  

Ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τις μεταπτυχιακές θεολογικές του σπουδές στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθόδοξου Θεολογίας στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζὺ της Γενεύης, σε συνεργασίᾳ με την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και της Αυτόνομης  Σχολής Προτεσταντικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Θεολογίας από την Καθολική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Έκανε μετεκπαίδευση στο Τμήμα Θεολογίας και  Θρησκείας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ και είναι επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Οβιδίου Πανεπιστημίου της Κωνστάντα. Είναι Διδάσκαλος Ορθοδόξου Θεολογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ἑλεούσης του Κύκκου στις 7 Απριλίου 2001. Χειροτονηθεί Διάκονος στις 8 Απριλίου 2001, και Πρεσβύτερος, προχειρισθεὶς σε Αρχιμανδρίτη, στις 15 Αυγούστου 2007. Στις 24 Νοεμβρίου 2011 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτης Κυρηνείας και ενθρονίσθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2011.

Δίδαξε σε σχολές μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης και στην Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ουνέσκο (WFUCA), Μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Ουνέσκο (EFUCA), και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκυπρίου Συντονιστικού Σώματος Εθελοντισμού (ΠΣΕΕ). Τυγχάνει Μέλος της Κοινωνίας Βιβλικής Φιλολογίας (SBL), Πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων Κερύνειας (ΕΣΕΗΚ) και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων (ΠΟΣΕΗ). Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Μητροπολίτης Αθανάσιος

 Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

O Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8.2.1959. Το 1973 εισήχθη στην Iερά Μητρόπολη Πάφου το δε 1976 μετά την αποφοίτηση του από το Α’ Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α'. Ακολούθως σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των εκεί ασκουμένων και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη.
Το 1982 έλαβε το Μέγα σχήμα του Μοναχού και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το 1983 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό.


Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους . Για την περίοδο 1991-92 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.
Το 1992 μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την 4η Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.


Την 11η Φεβρουαρίου 1999 εξελέγη με ψήφους του κλήρου και του λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα. 
 

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

 Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ζώδια την 21ην Ιανουαρίου 1962. Αφού συμπλήρωσε την στοιχειώδη εκπαίδευση στην γενέτειρά του, παρακολούθησε τις πρώτες γυµνασιακές τάξεις στο Γ΄ Γυµνάσιον Μόρφου. Ακολούθως, και ἐξ αιτίας της τουρκικής εισβολής, συνέχισε και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το έτος 1979, στο Β΄ Γυµνάσιο Ακροπόλεως Λευκωσίας. Στη συνέχεια φοίτησε στη Νοµικὴ Σχολὴ του Πανεπιστηµίου Αθηνών, από την οποία  απεφοίτησε το 1985, και παρέτεινε την διαμονή του στην Ελλάδα μέχρι το 1987. Κατά την περίοδο αυτή είχε την ιδιαίτερη ευλογία να γνωριστεί και συνδεθεί με άγιες, σύγχρονες μορφές της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Ένας εξ αυτών, ο Όσιος Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης, υπήρξε ο πνευματικός του πατέρας ο οποίος και του ενέπνευσε το μοναχικό ιδεώδες. Υπακούοντας στην πεφωτισμένη καθοδήγηση του Οσίου Γέροντος Ιακώβου, επέστρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα στις αρχές του 1987 και εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα. Στις 27 Δεκεμβρίου 1987 χειροτονήθηκε  διάκονος της Ιερά Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντοῦ από τον  Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Στα έτη 1990 έως 1993 διετέλεσε μέλος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Το 1988 ενεγράφη στη Θεολογικὴ Σχολὴ του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1993. Στις 19 Δεκεμβρίου 1993 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίσθει σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού από τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Από το 1996 μέχρι το 1998 διετέλεσε μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Τον Ιούλιο του 1994, μαζί με τον Γέροντα του, αρχιμανδρίτη Συμεών, ανασυνέστησαν και επανελειτούργησαν την Ιερή Μονὴ Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου.

Στις 22 Αυγούστου 1998 εξελέγη με ψήφους κλήρου και λαού Μητροπολίτης Μόρφου. Εχειροτονήθη σε Επίσκοπον την 13η Σεπτεµβρίου 1998 και ενεθρονίσθη την ίδια ημέρα στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου στην Ευρύχου.

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Πρόεδρος  Αμμοχώστου κ. Βασίλειος γεννήθηκε στο χωρίο Μάνδρες της  επαρχίας  Αμμοχώστου την 1η Μαρτίου 1948.  Με την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα (1960), όπου παρέμεινε μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.  Φοίτησε στον τριετή κύκλο σπουδών της  Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» (1967 – 1970) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Α´ Γυμνάσιο  Αρρένων  Αμμοχώστου (1970 – 1974). Τις θεολογικές του σπουδές πραγματοποίησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1974 – 1978.

Το 1978 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου Ελβετίας. Παρακολούθησε διετή κύκλον μαθημάτων Κοινωνιολογίας στο Τμήμα «Δικαίου και Οικονομικών και Κοινωνικών  Επιστημών», καθώς και Θεολογικά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα ολοκλήρωσε μελέτη Διδακτορικής Διατριβής με θέμα· «Οντολογική διάκρισις ουσίας και ενεργείας και γνώσεως του Θεού κατά τον  Άγιον Μάξιμο τον  Ομολογητή», στη Γαλλική γλώσσαν. Το 2020 ολοκλήρωσε και υποστήριξε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεύτερη μελέτη Διδακτορικής Διατριβής με θέμα· «Η γνώση του Θεού κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό».

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας χειροτονήθηκε Διάκονος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα το έτος 1970. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών υπηρέτησε ως Διάκονος του ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας (1974 – 1975) και του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών (1976 – 1978). 

Εξ’ άλλου, κατά το πρώτον διάστημα των μεταπτυχιακών του σπουδών στην  Ελβετία (1978 – 1981), υπηρέτησε  ως Διάκονος του  Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη. Το 1981 χειροτονήθηκε στην Κύπρο Πρεσβύτερος, λαμβάνοντας συγχρόνως το οφίκκιο του  Αρχιμανδρίτου. Το 1981 ανέλαβε ως  Ιερατικώς Προϊστάμενος της  Ελληνικής  Ορθοδόξου  Ενορίας Γενεύης. Από το 1982 μέχρι το 1991 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της  Ιεράς Μητροπόλεως  Ελβετίας.

Το 1991 ανέλαβε την διεύθυνση του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της  Εκκλησίας Κυπρου και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του  Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας.

Την 7ην Φεβρουαρίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου ως Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος και η χειροτονία του σε  Επίσκοπο έγινε την 28η  Απριλίου 1996.

Την 11η Μαϊου 2007 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και ενθρονίστηκε την 12η Μαΐου στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.

Υπηρέτησε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της επιτροπής « Πίστης και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά την 11η Γενική Συνέλευση , εξελέγη στη θέση του Προέδρου των Ορθοδόξων.

Εκπροσωπεί δε την Εκκλησίαν Κύπρου στον Θεολογικό Διάλογο  Ορθοδόξου – Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Είναι, επίσης, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

 

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας  

κ. Ησαΐας γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1970, από εκτοπισθέντες γονείς. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ακροπόλεως κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως, το 1990 εγγράφεται στην Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας». Τον ίδιο χρόνο εντάσσεται ως δόκιμος μοναχὸς στην Ιερά Μονὴ Κύκκου, όπου υπηρετεί σε διάφορα διακονήματα. Το 1992 ο τότε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου και νυν Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος τον στέλνει στην Ρωσία για θεολογικές σπουδές. Το 1993 χειροτονείται διάκονος εις την Ιερὰ Μονὴ Κύκκου και το 1997 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Θεολογικὴ Σχολὴ Μόσχας. Το ίδιο έτος συνεχίζει και το 1998 ολοκληρώνει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Μόσχα, με θέμα: «Ο βίος και τα έργα του Αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου». Ακολούθως μεταβαίνει και φοιτά στην Θεολογικὴ Σχολὴ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολουθεί με επιτυχία για δύο έτη δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Εκκλησιαστικὴ Αρχαιολογία. Το έτος 2000 χειροτονείται Πρεσβύτερος και προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη από τον  τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρίου Χρυσοστόμου Α΄. Στη συνέχεια εγγράφεται στην Θεολογικὴ Ακαδημία Μόσχας ως υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας και εκπονεί διδακτορικὴ διατριβή με θέμα: «Ἡ ἱστορία καὶ τὸ θεολογικὸν περιεχόμενον τῆς Κολλυβαδικῆς ἔριδος εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος». Μετὰ από επιτυχή
υποστήριξη της διατριβής του, το 2003 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Θεολογίας από το Επιστημονικὸ Συμβούλιο της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. Το 2015 ολοκληρώνει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και εκπονεί διατριβή με  τίτλον «Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινῆς μέσα ἀπὸ τὶς πηγές».

Ο Μητροπολίτης Ταμασοῦ και Ορεινής κ. Ησαΐας ως μέλος της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Κύκκου, με την καθοδήγηση του Ηγουμένου τής, προΐσταται του Τμήματος Ἀμέσου Παροχῆς Ἀνθρωπιστικῆς Βοηθείας καὶ Πνευματικῆς Στηρίξεως εἰς ἀναξιοπαθοῦντας ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου. Με την ευλογίᾳ του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κύριου Χρυσοστόμου Α΄, υπηρετεί για αρκετό διάστημα ως πνευματικὸς των αλλοδαπών ορθοδόξων στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου. Υπηρετεί, ως Εκτελεστικὸς Πρόεδρος του Γραφείου Εὐρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Από το 2007 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Ομίλου “Ἀπόστολος Βαρνάβας” και από το 2009 Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ.

Την 9ην Ιουνίου 2007, εκλέγεται παμψηφεί από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση ως Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ορεινής και την 11ην Ιουνίου του ιδίου έτους χειροτονείται και ενθρονίζεται ως Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής.