Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Παναγιώτα Σολωμή

Η Παναγιώτα Σολωμή από την Κώμη Κεπήρ αποτελεί σύμβολο του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

«Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές και σύμβολο του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και διεκδίκησης των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας όπως ήταν και είναι όλες οι Μάνες των Αγνοουμένων μας», τονίζει ο κ. Φωτίου.

Όπως αναφέρει, η Παναγιώτα Σολωμή ήταν σύζυγος του μέχρι πρότινος αγνοουμένου Παύλου Σολωμή και μητέρα του επίσης μέχρι πρότινος αγνοούμενου, του 18χρονου παιδιού της, Σολωμή Παύλου, οι οποίοι συνελήφθησαν από τα κατοχικά στρατεύματα και αγνοούνταν μέχρι το 2018, όταν τα ιερά λείψανά τους εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη γη της Καρπασίας και ταυτοποιήθηκαν.

«Διετέλεσε για σχεδόν τρία χρόνια εγκλωβισμένη. Εκδιώχθηκε βίαια από τις κατοχικές αρχές από την πατρογονική της εστία και το αγαπημένο της χωριό», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «στην προσφυγιά διεκδικούσε καθημερινά, με πείσμα και αξιοπρέπεια από τον κατακτητή, να πληροφορηθεί για την τύχη των αγαπημένων της, χωρίς όμως η κατοχική δύναμη να επιδείξει οποιαδήποτε ευαισθησία ή ανθρωπιά για δεκαετίες, αφήνοντας την Παναγιώτα και την υπόλοιπη οικογένειά της να ζουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων της προσώπων».  

«Καλό ταξίδι κυρία Παναγιώτα. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε μια μέρα τα ιερά λείψανά σου όπως και αυτά του συζύγου και του παιδιού σου να επιστρέψουν και να αναπαυθούν στην πατρώα γη της Καρπασίας, στο αγαπημένο σου χωριό, την Κώμη Κεπήρ», καταλήγει η δήλωση.

Η κηδεία της Παναγιώτας Σολωμή θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.