Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενεργεια ευρωπη φυσικο αεριο

Είναι αδήριτη ανάγκη να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε την Τρίτη ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για μια νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ.

Στην παράβασή του, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο πλανήτης «εκπέμπει σήμα κινδύνου», ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων «και της αλόγιστης χρήσης και δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η ενεργειακή ένδεια ταλανίζει  ένα στους τέσσερις ευρωπαίους.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι, για την ομάδα του, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, «είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται νέες πολιτικές με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών». «Ο πράσινος καπιταλισμός που επιβραβεύει με πακτωλό χρημάτων τους κύριους ρυπαντές ως πράσινα μονοπώλια δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Είναι αδήριτη ανάγκη να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι εκτιμούν «ως θετική» την προσπάθεια της σχετικής έκθεσης να προωθήσει πανευρωπαϊκά γενικούς κανόνες αδειοδότησης για έργα και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών, δημόσιο σχεδιασμό και προτεραιότητα σε υποβαθμισμένες περιοχές. «Μας προβληματίζει βέβαια ο κίνδυνος που ελλοχεύει για μείωση των απαιτήσεων όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την προστασία των περιοχών Νατούρα 2000», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αναμένει ότι, και η Κύπρος, αξιοποιώντας την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία θα προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς «έτσι που να εξασφαλιστεί φτηνό ρεύμα για τον λαό μας».

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «REPowerEU» για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Θα τροποποιήσει τις οδηγίες για τις ΑΠΕ, για την ενεργειακή απόδοση και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, επί των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη χωριστές αναθεωρήσεις στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55».

Προκειμένου να αυξηθεί η παροχή ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο χωρίς καθυστέρηση, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί τροπολογιών που ενσωματώνουν στοιχεία πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος, έτσι ώστε οι διατάξεις να τεθούν ήδη σε ισχύ το 2023.

Η ψηφοφορία θα λάβει μέρος την Τετάρτη.