Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρευμα αηκ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση των συντεχνιών της ΑΗΚ να θέσουν εκτός λειτουργίας την Τετάρτη τις έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Δεκέλεια. 

Ωστόσο δεν συντρέχει λόγος αναστάτωσης αφού, οι χρόνιοι ασθενείς που υποστηρίζονται μηχανικά ή χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για την διαβίωση τους μπορούν να επικοινωνούν με τον διαχειριστή συστήματος  διανομής της ΑΗΚ ούτως ώστε να εξαιρεθεί η περιοχή τους από την διακοπή. 

«Κάποιος που έχει πρόβλημα στο σπίτι και οπωσδήποτε πρέπει να έχει ρεύμα, θα ήταν καλό να επικοινωνήσει με τον διαχειριστή συστήματος  διανομής της ΑΗΚ ούτως ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να μας ενημερώσουν κατάλληλα αν  πρέπει η συγκεκριμένη περιοχή να μην περιληφθεί στο κομμάτι των περικοπών»,  δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο  Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Ρογήρος Ταπάκη. 


Σύμφωνα με τον κύριο Ταπάκη, θα εκδοθεί ανακοίνωση  για την κάθε περιοχή που θα της αποκόπτετε η ηλεκτροδότηση, ενώ όπως τόνισε εξαίρεση από τις περικοπές θα έχουν τα νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές.  

ΟΣΑΚ: Κάποιοι θα κινδυνεύσουν από τις διακοπές ηλεκτρισμού

Χρόνιοι ασθενείς που υποστηρίζονται μηχανικά ή χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για την διαβίωση τους θα επηρεαστούν από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

«Σωστή και λεπτομερή ενημέρωση, έστω και την υστάτη χρειάζονται οι χρόνιοι ασθενείς για τους οποίους η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε κάποιες περιπτώσεις ζήτημα ζωής και θανάτου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΑΚ.

«Η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΑΗΚ θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα σε αναπνευστήρα να κινδυνέψουν αφού θα εξαρτώνται από μπαταρίες ή γεννήτριες τις οποίες μπορεί μεν να διαθέτουν αλλά δεν έχουν προλάβει να συντηρήσουν σωστά», προστίθεται.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αναφέρει η ΟΣΑΚ, θα επηρεαστούν και όλοι οι χρόνιοι ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές γενικά για τη διαχείριση της κατάστασης τους. 

Σημειώνει, επίσης, ότι άτομα με αναπηρίες που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα και κατοικούν σε πολυκατοικίες θα εγκλωβιστούν εντός ή εκτός της οικίας ή της εργασίας τους αφού δεν θα είναι δυνατή η χρήση ανελκυστήρων.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών καλεί, παράλληλα, την ΑΗΚ να εξεύρει τον τρόπο να ενημερώνει σωστά και έγκαιρα τους πολίτες για πιθανή διακοπή ρεύματος στις διάφορες περιοχές, ώστε να μεριμνούν οι ασθενείς ή οι οικογένειες τους για την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Δεν είναι δυνατό άνθρωποι που ζουν σε αναπνευστήρα να κινδυνεύσουν εξαιτίας της οποιασδήποτε εργατικής διαφοράς», προσθέτει.

Η ΟΣΑΚ καλεί, επίσης, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους όπως προετοιμαστούν κατάλληλα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή τους.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους όπως προσπαθήσουν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών γενικά.