Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δ

Οικονομική στήριξη στους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας για αποκατάσταση του οδικού τους δικτύου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιχορηγεί μέχρι 100% την αποκατάσταση σημαντικών αρχαίων μνημείων, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, εξωκλήσια ακόμα και βρύσες.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στον Δήμο Δερύνειας, ο Υπουργός ανακοίνωσε «οικονομική στήριξη που αφορά τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και σχετίζονται με την κατασκευή και βελτίωση οδικών δικτύων, επιστρώσεων ακόμα και την κατασκευή πεζοδρομίων. Το Υπουργείο Μεταφορών συνεργάζεται με τους Δήμους που λειτουργούν ως αναθέτουσες αρχές και με δική μας απόφαση, ικανοποιούμε αίτημα του Δήμου Σωτήρας, στον οποίο μετά την περσινή χορηγία ύψους μισού εκατομμυρίου που έλαβε για την κατασκευή και βελτίωση του οδικού δικτύου, φέτος θα δοθούν ακόμα 250 χιλιάδες για την κατασκευή οδικών δικτύων στο Δήμο».

Πρόσθεσε ότι «στον Δήμο Δερύνειας που κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο για βελτίωση του οδικού του δικτύου, θα χορηγήσουμε το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιήσει ο ίδιος το σχέδιο αυτό. Με αυτή τη χορηγία ο Δήμος Δερύνειας, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και μετά τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με το Αποχετευτικό Σύστημα, θα έχει ένα αναβαθμισμένο και βελτιωμένο οδικό δίκτυο».

Ανέφερε ακόμα πως με τις χορηγίες που θα δοθούν στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας «ολοκληρώνεται η διαδικασία της αναβάθμισης και βελτίωσης οδικού δικτύου Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που επηρεάστηκαν από το Αποχετευτικό Σύστημα. Μέσω χορηγιών από το κράτος έχει πλέον βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και επιδιορθώθηκαν τα όποια θέματα είχαν προκύψει όταν κατασκευαζόταν το Αποχετευτικό».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας εξέφρασε «ικανοποίηση για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών αναφορικά με τη χορηγία» και σημείωσε πως «εκτός από τα χρήματα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση υπάρχουν και Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί για τη Σωτήρα. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία νέου δρόμου, νότια του Β Δημοτικού Σχολείου, ένα έργο της τάξης των 2.300 εκατομμυρίων ευρώ και το πάρκο στο κέντρο του Δήμου, ύψους 700 χιλιάδων ευρώ».

Μακάρι, συνέχισε «να πηγαίνει πάντα καλά η οικονομία και να μπορεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί αναπτύξεις και βελτιώσεις τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και για άλλα έργα σε Δήμους και Κοινότητες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης εξέφρασε χαρά γιατί όπως εξήγησε «ο Υπουργός Μεταφορών αναγνωρίζει ότι ο οδικό δίκτυο τόσο στη Δερύνεια, όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων έχει πληγεί αρκετά από την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που άρχισε από το 2010. Με αυτή την ενισχυμένη χορηγία της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του οδικού δικτύου στον ακριτικό Δήμο Δερύνειας, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους δημότες και την τοπική αρχή».

Πρόσθεσε ότι «στις προτεραιότητες του Δήμου Δερύνειας είναι και η αναβάθμιση αρχαίων μνημείων που είναι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Μεταφορών,  όπως είναι το Μεσαιωνικό Λαγούμι του Αγίου Κωνσταντίνου και έχουμε ζητήσει μια επιπρόσθετη χορηγία από το Υπουργείο για ανάδειξη αυτού του λαγουμιού, που δείχνει πόσο σημαντικά ήταν τα λαγούμια ήταν κατά τον μεσαίωνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Ιδιαίτερες προσπάθειες έχει καταβάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών για την αναβάθμιση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας εντός της νεκρής ζώνης».

Ανέφερε ακόμα ότι «ολοκληρώθηκε και η Γ Φάση της αναβάθμισης του βυζαντινού αυτού εξωκλησιού και αναμένουμε από τον Υπουργό Μεταφορών να δώσει μια επιπρόσθετη χορηγία για ολοκλήρωση των εργασιών. Το να λειτουργούμε ως Δήμος Δερύνειας εντός της νεκρής ζώνης μια σημαντική εκκλησία  τον Ιούλιο και την Καθαρά Δευτέρα είναι σημαντική και στέλνει και πολιτικά μηνύματα».

Απαντώντας ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων το Υπουργείο επιχορηγεί μέχρι 100% την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων, που βρίσκονται στον Πίνακα Β, ιδιαίτερα εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια που είναι αρχαία μνημεία ακόμα και βρύσες που είναι κάτω από την αρμοδιότητα των τοπικών αρχών ή των τοπικών Εκκλησιαστικών Επιτροπών ή Μητροπόλεων. Θα επιχορηγήσουμε και θα καλύψουμε το κόστος αποκατάστασης τόσο σε ότι αφορά το Λαγούμι όσο και το Ναό της Αγίας Μαρίνας και το Ναό του Σωτήρος που βρίσκεται στον Δήμο Σωτήρα, που συμπεριλαμβάνονται σε σειρά έργων που γίνεται αποκατάσταση σε ολόκληρη τη Κύπρο».

Θεωρούμε χρέος μας, συνέχισε «προς την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την κοινωνία μας, να επιχορηγούμε 100% το κόστος, γιατί η αποκατάσταση αυτών των μνημείων γίνεται και για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε με τη συνεργασία των Δήμων και των Εκκλησιαστικών Επιτροπών να γίνεται αυτή η αποκατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο και πολύ συχνά βλέπουμε να γίνεται αρκετά καλή δουλειά».

Ανέφερε ακόμα ότι «με τη βοήθεια των Δήμων, αφού αυτοί θα κάνουν τις μελέτες και θα προχωρήσουν τις προσφορές, θα καλύψουμε 100% το κόστος για τον Ιερό Ναό του Σωτήρος στη Σωτήρα και αρχαία μνημεία στη Δερύνεια. Εχουμε επενδύσει στις αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων οκτώ εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε με γοργό ρυθμό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «αυτή τη στιγμή στον Ιερό Ναό Σωτήρος έχει δημιουργηθεί ένα στέγαστρο, με επιχορήγηση του Υπουργείου Μεταφορών, γίνονται κάποιες ανασκαφές και με την ολοκλήρωση τους θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού ούτως ώστε να γίνει και πιο επισκέψιμος τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες».

Ερωτηθείς κατά πόσον εντοπίστηκαν και αρχαία κατά τις ανασκαφές, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «παντού υπάρχουν αρχαία σ’ αυτούς τους Ναούς. Αξιολογείται η ανασκαφή και γι’αυτό δεν προχωρήσαμε πιο σύντομα με την αποκατάσταση αφού έπρεπε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Στη συνέχεια η Εκκλησιαστική Επιτροπή μαζί με το Δήμο Σωτήρας θα καταθέσουν ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα εγκριθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα προχωρήσουμε με την αποκατάσταση του Ναού του Σωτήρος».

Πρότυπο, σύμφωνα με τον Καρούσο, ο δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας

Δρόμο πρότυπο για την οδική ασφάλεια και για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας, με προϋπολογισμό 16 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στον δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ένα από τα πράγματα για τα οποία αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται, είναι το γεγονός ότι μεγάλα και πολυαναμενόμενα έργα, τα οποία οι τοπικές αρχές ανέμεναν και διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες, είναι υπό κατασκευή, από τη Πάφο μέχρι και την επαρχία Αμμοχώστου».

Ένα από τα αυτά τα έργα, είπε, είναι η βελτίωση/αναβάθμιση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας, με προϋπολογισμό περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και ένα έργο που απαιτούσαν τα δύο δημαρχεία αλλά και ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου εδώ και δεκαετίες.

Το έργο είναι υπό κατασκευή μαζί με άλλα έργα, που είναι προς υλοποίηση σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως ο δρόμος Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου, Λεμεσού – Σαϊττά, ο περιμετρικός Λευκωσίας, Αστρομερίτη – Ευρύχου. Τον επόμενο μήνα υπογράφεται και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Παλαιχωρίου - Λευκωσίας, υπάρχει η αναβάθμιση του οδικού δικτύου Λάρνακας – Δεκέλειας, ενώ ένα από τα σημαντικά μας έργα είναι και ο δρόμος Σωτήρας – Δερύνειας που είναι υπό κατασκευή, είπε. «Είμαστε σε συνεργασία και με τους δύο Δήμους για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να προκύψουν ή να υπάρξουν ενώ και ο Επαρχιακός του Τμήματος Δημοσίων Εργων είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «έχει περίπου 4 χιλιόμετρα κύριο οδικό δίκτυο, συν περίπου δύο χιλιόμετρα δευτερεύων οδικό δίκτυο και περιλαμβάνει ποδηλατόδρομους, με δύο λωρίδες οδικό δίκτυο το οποίο όπου υπάρχουν δεξιόστροφες στροφές θα μετατρέπεται σε τρείς λωρίδες, διαβάσεις πεζών, φωτισμούς και γενικά θα είναι ένας δρόμος πρότυπο και για την οδική ασφάλεια αλλά και για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα». Είναι, πρόσθεσε, «ένας δρόμος που θα συνδέσει και με ποδηλατόδρομο τη Δερύνεια με τη Σωτήρα και θα μπορεί κάποιος από το Λιοπέτρι με το ποδήλατο να πάει Αγία Νάπα,  Πρωταρά, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα». Ανέφερε πως «το δίκτυο θα αναβαθμίζεται και θα επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο με τα μελλοντικά έργα τα οποία προγραμματίζονται στην επαρχία».

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι «πρόκειται για συμβόλαιο 30 μηνών, το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα παραδοθεί μέσα σε 30 μήνες, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση μέχρι σήμερα, θα υπάρχει φυσικά μια ταλαιπωρία και όπως έχουμε πει πολλές φορές η ταλαιπωρία φεύγει, τα έργα όμως μένουν».

 Οσον αφορά την ενδεχόμενη ταλαιπωρία των πολιτών, δήλωσε, «είμαστε σε επικοινωνία με τους Δημάρχους Σωτήρας και Δερύνειας, όσο και με τους πολίτες που επηρεάζονται, καθώς έχουν προγραμματιστεί κάποιες προσωρινές προσβάσεις ή παρακαμπτήριοι δρόμοι για να βοηθήσουν στην καθημερινότητα των πολιτών και να μειωθεί η ταλαιπωρία στον βαθμό που είναι δυνατόν».

Είμαι σίγουρος, συνέχισε "ότι και οι πολίτες όσο βλέπουν ότι το έργο προχωρεί σίγουρα θα νοιώθουν ότι είναι μια ταλαιπωρία την οποία θα περάσουν και όταν ολοκληρωθεί το έργο σε 30 μήνες θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής τους και γενικότερα η περιοχή καθώς αυτό το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών «για τις τεράστιες προσπάθειες», που κατέβαλε για την άμεση εκτέλεση του πολεοδομικού έργου του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας. «Είναι ένα έργο που ξεκίνησε με την υπομονή και την επιμονή των δύο τοπικών Αρχών και θα εξυπηρετήσει αρκετό κόσμο γιατί περνά μέσα από τη Λαϊκή Αγορά, από γήπεδα αθλητισμού, σχολεία και εκκλησίες και το να μην μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο δημότης είτε πεζός είτε με το ποδήλατο, δεν μας χαροποιεί ιδιαίτερα ως τοπική αρχή», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως όταν γίνονται έργα υπάρχει κάποια ταλαιπωρία. «Το οδικό δίκτυο φέρνει φυσική και οικονομική ανάπτυξη», είπε και σημείωσε πως το 2025 όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, θα το απολαύσουν όλοι. «Το συγκεκριμένο έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ενώνει την παραλιακή περιοχή με την ενδοχώρα και η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη πρέπει να έρθει και μέσω του οδικού δικτύου», συνέχισε.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να επισκέπτονται την ενδοχώρα. Ωστόσο, όπως είπε, «η Δερύνεια ως ακριτική περιοχή είναι καθηλωμένη σε ένα τοπικό σχέδιο του 2003, το οποίο πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα γιατί δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο που θέλει ανάπτυξη αλλά και τα τοπικά σχέδια».

Γι’ αυτό σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, «ως ακριτική περιοχή για να κρατήσουμε τον κόσμο μας πρέπει να δίνουμε κίνητρα που να αφορούν την οικιστική ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε από πλευράς του πως «το συγκεκριμένο έργο, το αναμέναμε εδώ και δεκαετίες και επιτέλους υλοποιείται». Από το 2015 που προκήρυξε το έργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από επτά χρόνια και μετά από επιμονή των Δημοτικών Συμβουλίων Δερύνειας και Σωτήρας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, βλέπουμε τώρα την υλοποίηση του, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πλέον θα μπορεί να διακινείται ασφαλισμένα μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ επειδή υπάρχει το Γυμνάσιο και Λύκειο Δερύνειας θα βοηθήσει πάρα πολύ τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο ακόμα και με το ποδήλατο. «Είμαστε ικανοποιημένοι και πραγματικά ευγνώμονες προς την κυβέρνηση για την κατασκευή του έργου, γιατί θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια του κόσμου, αφού στον συγκεκριμένο δρόμο σημειώθηκαν αρκετά δυστυχήματα», κατέληξε.