Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΟΚΑ

Έκκληση για ενότητα και ευθύνη από Πρόεδρο Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959

Έκκληση για ενότητα και ευθύνη απευθύνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "αποφάσισαν το ΔΗ.ΚΟ., η Ε.Δ.Ε.Κ. και η ΔΗ.ΠΑ. να υπερψηφίσουν πρόταση του Α.Κ.Ε.Λ. με την οποία καλούν την πολιτεία να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μνημείων ή τιμών προς τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, τον οποίο, όπως αναφέρεται «η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε τιμής», διαγράφοντας την ιστορία του, ως να τους εζήτησε ο Διγενής να τον τιμήσουν".

Σημειώνει ότι "ο Διγενής είναι ο μόνος Έλλην Κύπριος και το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά επιλήσμονες την ιστορίας τους, προτιμούν να αγνοούν ότι τιμήθηκε από τα πιο επίσημα όργανα της ελληνικής και κυπριακής πολιτείας και εν ζωή και μετά θανάτον".

Εάν ο Διγενής, αναφέρει "στην πολύχρονη, γεμάτη αγώνες για την Κύπρο πορεία του, υπέπεσε σε λάθη, η απάντηση είναι μία.  Βέβαια περιέπεσε σε λάθη.  Τα λάθη του όμως ήσαν τέτοια που επ’ ουδενή έβλαψαν την Κύπρο και τους Αγώνες της για Ελευθερία, ούτε είναι ικανά ώστε να επισκιάσουν τη δόξα του.  Το πραξικόπημα και η εισβολή είναι πολύ παρατραβηγμένο να του χρεώνεται αφού ήτο νεκρός έξι μήνες ενωρίτερον".

Στην Κύπρο σήμερα, προστίθεται, "τουλάχιστον τα 2/3 του Κυπριακού Ελληνισμού αναγνωρίζουν τον Διγενή ως Αρχηγό του τετραετούς επικού Απελευθερωτικού Αντιαποικιακού Αγώνα και του αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές κάθε χρόνο στο μνημόσυνό του".

Συνεχίζει αναφέροντας ότι τα οργανωμένα σύνολα των Αγωνιστών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και το Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., "κάνουμε έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗ.ΣΥ., ΔΗ.ΚΟ., Ε.Δ.Ε.Κ., ΔΗ.ΠΑ., Ε.ΛΑ.Μ. και  Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για ομοψυχία και ομόνοια μεταξύ μας, αποφεύγοντας αμαρτίες του παρελθόντος, γνωρίζοντας πόσo στοίχισε η διχόνοια μεταξύ μας".

"Οι στιγμές είναι ιστορικές και οι ευθύνες όλων μας έναντι της λαβωμένης πατρίδας Κύπρου και του λαού μας, ασήκωτες.  Περιμένουμε ότι θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων που διερχόμαστε" καταλήγει.