Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ινδονησία ηφαίστειο

Ηφαίστειο εξερράγη στην Ινδονησία την Κυριακή, προκαλώντας σύννεφο στάχτης που έφτασε σε ύψος 15 χιλιομέτρων στον ουρανό και αναγκάζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν, ανέφεραν οι Αρχές, καθώς εξέδιδαν την υψηλότερη προειδοποίηση για την περιοχή ανατολικά του νησιού Ιάβα.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θανάτους από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου και το Υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας είπε ότι δεν επηρεάστηκαν οι αερομεταφορές αλλά προειδοποιήσεις στάληκαν σε δύο περιφερειακά αεροδρόμια για επαγρύπνιση. 

«Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει από το πρωί και τώρα βρέχει ηφαιστειακή στάχτη και έχει καλύψει τη θέα του βουνού», είπε ο εθελοντής Bayu Deny Alfianto στο Reuters.

Το Σεμέρου, το ψηλότερο βουνό της Ιάβας, εξερράγη πέρσι σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους και εκτοπίζοντας χιλιάδες.

Ο Οργανισμός Μετριασμού Καταστροφών της Ινδονησίας (BNPB) είπε ότι 1.979 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε 11 καταφύγια και οι αρχές μοιράζουν μάσκες στους κατοίκους. Η έκρηξη άρχισε στις 2:46 πμ (21:46 ώρα Κύπρου του Σαββάτου).

Το ύψος της στάχτης έφτασε τα 15 χιλιόμετρα, είπε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία ήταν αρχικά σε επιφυλακή για την πιθανότητα να σημειωθεί τσουνάμι. Αργότερα η πιθανότητα αποκλείστηκε.

Η έκρηξη, περίπου 640 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τζακάρτας, ακολουθεί μία σειρά σεισμών στα δυτικά της Ιάβας, συμπεριλαμβανομένου ενός τον προηγούμενο μήνα που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 300 άτομα.

Το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Ελέγχου Γεωλογικών Κινδύνων της Ινδονησίας ανέβασε το επίπεδο της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο υψηλότερο σημείο και προειδοποίησε τους κατοίκους να μην πλησιάσουν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της έκρηξης του Σεμέρου.

Καυτά σύννεφα στάχτης παρασύρθηκαν μέχρι και 19 χιλιόμετρα από το κέντρο της έκρηξης, είπε. Το Κέντρο ανέφερε ότι είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ένας μεγαλύτερος όγκος μάγματος, σε σύγκριση με προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείο το 2021 και το 2020, το οποίο μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για μεγαλύτερη περιοχή.

«Τα σύννεφα του Σεμέρου μπορεί να φτάσουν πιο μακριά και σε απόσταση που μπορεί να υπάρχουν πολλοί κάτοικοι», είπε.

Με 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ζει σε κοντινή απόσταση από ηφαίστειο, με 8,6 εκ. ανθρώπους να ζουν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα.