Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικος ελεγκτης οδυσσεας μιχαηλίδης

Τρεις έρευνες σε σχέση με τουρκοκυπριακές περιουσίες οι οποίες αφορούν 17 εμπορικά καταστήματα στην Πάφο, 23 επαγγελματικά υποστατικά, παγκύπρια, και την γη που κατέχουν μέλη της οικογένειας τους ή οι ίδιοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στην Υπηρεσία Διαχείρισης   τ/κ περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η οποία πραγματοποίησε την τελευταία της συνεδρία πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι η πρώτη έρευνα που αφορά 17 εμπορικά υποστατικά στην Πάφο, θα εκδοθεί πριν τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ ανέφερε πως προχωρεί και η δεύτερη έρευνα η οποία αφορά 23 επαγγελματικά υποστατικά, υψηλής αξίας, τα οποία η ΕΥ έλεγξε δειγματοληπτικά και βρίσκονται εντός της παλιάς Λευκωσίας, στην περιοχή της Μαρίνας Λεμεσού και εντός Πάφου.

Πρόσθεσε πως εντός των επόμενων λίγων ημερών θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα δοθεί χρονικό περιθώριο για να απαντήσει, και το αποτέλεσμα της έρευνας θα εκδοθεί μετά τις εκλογές.

Σε σχέση με την τρίτη έρευνα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή είναι στα αρχικά στάδια και αφορά τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που κατέχουν, μέσω μίσθωσης, υπάλληλοι που εργάζονται στην Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών.

Η Επιτροπή εξέτασε σειρά θεμάτων, όπως η αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών και η πολιτική ανέγερσης νέων κατοικιών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες και στα συμβόλαια συντήρησής τους στους κυβερνητικούς οικισμούς και οι διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων και η πολιτική χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι πέραν από τις 3 έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα από το ΥΠΕΣ και πρόσθεσε πως για την έρευνα των 17 εμπορικών καταστημάτων «φαίνεται πως υπάρχουν ευρήματα» και πρόσθεσε πως «δεν δημοσιεύθηκαν ως οφείλετο από την αρμόδια υπηρεσία, όλα τα εμπορικά καταστήματα που δόθηκαν στην Πάφο».

Ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της ότι «δεν είναι σε λογικά επίπεδα και κάποιες από τις αιτήσεις ήταν εκπρόθεσμες» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και σοβαρές παρατυπίες».

Είπε ακόμη ότι «τα ενοίκια σε κάποιες των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν και σχεδόν χαριστικά και διαπιστώνεται εκ μέρους μας ότι υπήρξε σε αυτή την κατάσταση ένα όργιο αναξιοκρατίας και ρουσφετιού».

Αναφορικά με την έρευνα για τους υπάλληλους, ο κ. Κέττηρος είπε ότι «εκ πρώτης φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα» και πρόσθεσε πως η έρευνα είναι στα αρχικά της στάδια.

Σε σχέση με την έρευνα του ΥΠΕΣ, ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί με ένα μήνα καθυστέρηση καθώς «έχουν προκύψει στοιχεία».