Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αε

Είκοσι στόχους θέτει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για την τριετία 2023-2025, και τους ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Αρχής, Ρόνα Κασάπη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.


Η Αρχή έχει κωδικοποιήσει τους σχεδιασμούς της σε είκοσι στόχους, γύρω από το τρίπτυχο:

 

  • δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για επιτυχημένη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου,
  • ικανοποίηση των αναγκών των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και του κοινού,
  • καθώς και αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Αρχής.

«Πρώτος μας στόχος είναι η περαιτέρω τροποποίηση της νομοθεσίας με θεμελιώδεις αλλαγές που στόχο έχουν τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση της», επισήμανε η κ. Κασάπη. 

Για το ζήτημα αυτό, η Αρχή έλαβε υπόψη και τις θέσεις των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που αφορούν:

  • το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μετοχική δομή των αδειούχων εταιρειών, 
  • τον επιτρεπόμενο χρόνο διαφημίσεων, ώστε να αυξηθεί και να καταστεί κερδοφόρος,
  • τη μείωση των τελών ετήσιας άδειας για αδειούχους σταθμούς,

Καθώς και την αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εποπτεία της Αρχής επί του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση με τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Στους στόχους περιλαμβάνεται, επίσης, η κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού της Αρχής με τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνονται πλέον στα έσοδα τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

«Επιδίωξη μας είναι να εξαλειφθεί και η παραμικρή αμφιβολία ως προς την ανεξαρτησία που διέπει την αρχή στις διαδικασίες που ακολουθεί και τη λήψη αποφάσεων. Σε σχέση με αυτό θα μελετήσουμε την πιθανότητα τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν προς στήριξη τηλεοπτικών οργανισμών για κυπριακές παραγωγές», επισήμανε η κ. Κασάπη. 

Ανάμεσα στους στόχους και η έμπρακτη στήριξη του ραδιοφώνου καθώς και η ολοκλήρωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδείας για τα Μέσα στην Ευρύχου εντός του 2023.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση  η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης τίμησε τον πρώτο Πρόεδρο της, Αλέκο Εαυγγέλου.

«Η ανάληψη της προεδρίας της νεοσύσταστης τότε αρχής το 1998 αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα που είχα αναλάβει, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω και να αναφερθώ στο διευθυντή και το προσωπικό της αρχής χωρίς την βοήθεια των οποίων το έργο που επιτελέστηκε δεν θα ήταν εφικτό», επισήμανε ο κ. Ευαγγέλου. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης μέλη πρώην συμβουλίων της αρχής.