Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Συνέδριο Ακάμα.

Ξεκίνησε σήμερα τριήμερο συνέδριο με διοργανωτή  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και με θέμα: «Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα», το οποίο λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Droushia Heights.

Το Συνέδριο αποτελεί δράση του Έργου «Διαχείριση της Περιοχής του Δικτύου Natura 2000 – Χερσόνησος Ακάμα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Αειφόρος Ανάπτυξη» των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στοχεύει στην παρουσίαση και διάχυση διεθνών εμπειριών, καλών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων σχετικών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και τη συζήτηση της εφαρμογής τους στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίπτωση της Χερσονήσου του Ακάμα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητούνται θέματα, όπως η ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές, η εφαρμογή μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές, η υλοποίηση επενδύσεων στις προστατευόμενες περιοχές με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών, η διαβούλευση και συμμετοχική διαχείριση με εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και συμμετάσχουν διακεκριμένοι διεθνείς εμπειρογνώμονες και στο επίκεντρό του βρίσκονται θέματα όπως η ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές, η εφαρμογή μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές, η υλοποίηση επενδύσεων στις προστατευόμενες περιοχές με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών, η διαβούλευση και συμμετοχική διαχείριση με εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία κ.ά.

Οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες προέρχονται από Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τη Διεθνή Τράπεζα (World Bank), τη Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN), το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc Federation), Πανεπιστήμια και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές.

Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε ότι ο Ακάμας αποτελεί μια περιοχή με μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, τον οποίο έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να διαχειριστούμε σωστά.  

Πρόσθεσε  πως πρέπει να σχεδιάσουμε τη διαχείριση του Ακάμα, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πετυχημένες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς. Το συνέδριο που διοργανώνουμε αποτελεί ακριβώς, όπως είπε,  μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλουτιστεί η γνώση όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του Ακάμα, αντλώντας από τα καλύτερα παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως,  συμπλήρωσε.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι οι γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκτήσουμε μέσα από το συνέδριο θα μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κράτος σε ευκαιρίες.

«Αξιοποιώντας τα σωστά εργαλεία και την εμπειρία άλλων πετυχημένων παραδειγμάτων, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε μοντέλα διαχείρισης των πολύτιμων αυτών περιοχών που θα επιτυγχάνουν την προστασία της βιοποικιλότητας, συνάμα με την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», κατέληξε.