Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανωτατο δικαστηριο

Αθώους έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο δύο νεαρούς που κατηγορούντο για βιασμό 16χρονης.

Πρόκειται για δύο νέους 18 και 20 ετών, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε πέντε χρόνια φυλάκιση, μετά από καταγγελία της ανήλικης ότι την οδήγησαν σε ξενοδοχείο και αφού κατανάλωσαν αλκοόλ, ήρθαν σε σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση της, βιντεοσκοπώντας μάλιστα το βιασμό. 

Ωστόσο οι δύο νεαροί προσέφυγαν στο Ανώτατο, το οποίο έκρινε ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής, αφού δεν κλήθηκαν στη δίκη ενώπιον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, ουσιώδεις μάρτυρες, ενώ παραβιάστηκε και το δικαίωμα των νεαρών για δίκαιη δίκη.

Το Ανώτατο έκρινε πως με βάση τα ιδιάζοντα περιστατικά της υπόθεσης και την ποιοτικά αδύνατη μαρτυρία της ανήλικης, θα έπρεπε να αναζητηθεί από το Κακουργιοδικείο ενισχυτική μαρτυρία. Ενώ υπογραμμίζεται πως πέντε πρόσωπα που έδωσαν κατάθεση, δεν κλήθηκαν τελικά για να καταθέσουν στη δίκη

Σύμφωνα με το Ανώτατο: «Είναι αρκετό να σημειώσουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις που η Κατηγορούσα Αρχή δεν συμπεριελάμβανε στον κατάλογο μαρτύρων ουσιώδεις μάρτυρες, ούτε καλούσε τέτοιους μάρτυρες στο εδώλιο του μάρτυρα, πάντα έδινε εξήγηση.  Στην παρούσα περίπτωση τέτοια εξήγηση δεν δόθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή, με αποτέλεσμα το Κακουργιοδικείο να αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το ίδιο εξήγηση και μάλιστα αυθαίρετη». 

Επιπρόσθετα, το Ανώτατο αναφέρθηκε και στην μαρτυρία αστυνομικού που διέμενε απέναντι από το δωμάτιο με τους νεαρούς κατά τον κρίσιμο χρόνο, ο οποίος επίσης δεν κλήθηκε για κατάθεση, με το Δικαστήριο να αναφέρει πως πρόκειται για ουσιώδης μαρτυρία, αφού ενδεχομένως να διαφώτιζε τη θέση της ανήλικης, ότι κατά την είσοδο των νεαρών στο μπάνιο, αυτή φώναξε πολύ δυνατά.