Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμικά σκάφη Ανατολική Μεσόγειος

Μήνυμα για το ισχυρό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή, στέλνει η επιστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της συνοδείας του, που αποτελείται από υποβρύχια και πλοία επιφανείας, μεταξύ των οποίων και η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Αδρίας».

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, προχώρησε στη δέσμευση με Navtex και Notam μεγάλης περιοχής εντός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αεροναυτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες από το Charles de Gaulle και την συνοδεία του.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι και το τέλος του μηνός.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή, γαλλικά μαχητικά Rafale, που θα απονηωθούν από το Charles de Gaulle, προγραμματίζεται να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την αεράμυνα της Εθνικής Φρουράς.  

Η περιοχή που δεσμεύθηκε επικαλύπτει και το σημείο, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας, στο οποίο η γαλλική Total και η ιταλική Eni διενεργούν ερευνητική γεώτρηση στον στόχο Ζευς.

Η Navtex για το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer ανανεώθηκε από το ΚΣΕΔ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. 

Σε εξέλιξη η «Μέδουσα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο, η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 12» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και, για πρώτη φορά, την Σαουδική Αραβία.

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με ένα ελικόπτερο, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, ομάδα υποβρύχιων καταστροφών και ομάδα ειδικών δυνάμεων-αλεξιπτωτιστών.

Άλλες δέκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευδιάκριτη η παρουσία τουρκικών πολεμικών.

Στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ εντοπίζονται δυο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η χειραψία που αντάλλαξε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Μουντιάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον άσπονδο φίλο του πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Άγκυρα και Κάιρο, βρίσκονται στα χαρακώματα εξαιτίας της τουρκικής εμπλοκής στη Λιβύη.