Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλιο παιδιά

Περισσότερα από 97.000 χιλιάδες παιδιά και έφηβοι έχουν εμβολιαστεί κατά διάφορων ασθενειών, μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Χριστίνα Γιαννάκη.

Όπως δήλωσε η Χριστίνα Γιαννάκη, «έχουνε προστεθεί νέα εμβόλια που δεν περιλαμβάνονταν στο Σχήμα που είχαμε το 2012 και αφορούσαν το εμβόλιο της Ανεμοβλογιάς, της Ηπατίτιδας Α, του Μηνιγγιδόκοκκος αλλά και το εμβόλιο HPV, κάναμε και μια με επέκταση του στα αγόρια. Το 2020, συμπεριλήφθηκε και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης».

Το εμβόλιο έναντι των ανθρώπινων θηλωμάτων έλαβε άνω του 90% του παιδικού πληθυσμού, ενώ γύρω στο 80% εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α’ και το 70% των παιδιών και εφήβων κατά της ανεμοβλογιάς.

Το ετήσιο κόστος εμβολιασμού των παιδιών με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τους ενήλικες και τις ειδικές ομάδες, το κόστος πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια. Με την συνολική δαπάνη για το κράτους σε σχέση με τη δαπάνη πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να είναι στο 670%. 

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκη, «η καλύτερη άμυνα ενάντια σε σοβαρές, αποτρέψιμες και μερικές φορές θανατηφόρες, μεταδοτικές ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οδηγήσει σε νέα κρούσματα ασθενειών».

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 86,1% του πληθυσμού εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, ενώ το 73,3% έλαβε την ενισχυτική δόση. 

Από αύριο στο μεταξύ, αρχίζουν και οι εμβολιασμοί παιδιών από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών σε ειδικά Εμβολιαστικά Κέντρα.

Επισυνάπτονται τα έντυπα συγκατάθεσης