Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φώτης Φωτίου

Αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί με την ίδια καλή θέληση και βούληση στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά αναμένουμε και από την διεθνή κοινότητα να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προβάλλοντας τις ίδιες θέσεις όπως και στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την άμεση δηλαδή αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα εδάφη που κατέχει, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι "όπως η Ρωσία, έτσι και η Τουρκία εισέβαλε στα εδάφη άλλου κράτους παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο".

Σε χαιρετισμό την Κυριακή στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Holy Trinity and St Luke του Μπέρμιγχαμ, ο κ. Φωτίου είπε πως δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με τον αναθεωρητισμό και τις ακρότητες της Τουρκικής ηγεσίας, η οποία, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί τώρα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τις βλέψεις και τις απειλές της στο Αιγαίο.

"Ενεργεί επίσης εις βάρος άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, όπως της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και τη Αρμενίας, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό προβάλλει και υποστηρίζει θέσεις που αντιτίθενται ξεκάθαρα στο περιεχόμενο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αποκαλύπτουν σε όλους ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και ο έλεγχος της σε ολόκληρο το νησί. Γι’ αυτό και θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αν βέβαια αυτό είναι δυνατόν", σημείωσε.

Ο Επίτροπος είπε ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρακαθήσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων στοχεύοντας σε μια λύση σύμφωνη με τις ετυμηγορίες των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού,  που να επανενώνει τη χώρα μας και να θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να αποκλείει τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και εγγυήσεις.

Αναφερόμενος στους απόδημους είπε ότι είμαστε  πραγματικά περήφανοι γι ' αυτούς, καθώς με την πρόοδο και τη δημιουργική τους συμβολή στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι διατηρούν με την Κύπρο μας άρρηκτους δεσμούς και σε όποια χώρα και αν ευρίσκονται, οι σκέψεις, οι ψυχές και οι καρδιές τους είναι στραμμένες σε αυτήν.

"Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί, και ένα πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα επιβίωσης που διεξάγουμε, αντιμέτωποι με την επεκτατική πολιτική και τις αδιάλλακτες και παράνομες βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως στενοί και άρρηκτοι είναι και οι δικοί μας δεσμοί με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και βαθιά η εκτίμηση μας προς τον Προκαθήμενο της Νικήτα.

"Η πρόσφατη εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου μας προκάλεσε έντονα αισθήματα λύπης, αλλά δεδομένη και ισχυρή είναι πάντα η σχέση μας με την Εκκλησία και την ελληνορθόδοξη πίστη μας. Κοινοί οι αγώνες, κοινοί οι στόχοι, κοινές οι επιδιώξεις για το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού, η διασφάλιση της επιβίωσης του οποίου, στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου είμαστε ταγμένοι, συνιστά την πρώτη και μεγαλύτερη μας πρόκληση", κατέληξε.