Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές έχει αρχίσει με τους αρμόδιους στην Αρχιεπισκοπή να τρέχουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Στις 22 Νοεμβρίου υποβάλλονται επίσημα οι υποψηφιότητες και στις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Τριπρόσωπο. Ο Γιάννης Χαριλάου, Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και Διευθυντής του εκκλησιαστικού ταμείου Ιεράς Αρχιεπισκοπής μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις προετοιμασίες που γίνονται, πως θα καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, πώς θα εγγραφούν σε αυτούς οι νέοι ψηφοφόροι. Περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, που θα στηθούν οι κάλπες και ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή σκοπεύει να προσφύγει σε κυβερνητικούς υπαλλήλους για να προεδρεύσουν στα εκλογικά κέντρα.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, οι εκκλησιαστικοί, εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώνονται με δεδομένα από τους εκλογικούς καταλόγους του κράτους. Όπως είπε, από τους καταλόγους του κράτους θα απουσιάζουν όσοι πολίτες θα βρίσκονται σε άλλες θρησκευτικές οντότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημείωσε ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα προστεθούν κοντά στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και θα αναρτηθούν οι εκκλησιαστικές ενορίες.

Η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους

Είπε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση για τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους η οποία θα αναφέρει αναλυτικά τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση εγγραφής.

Όπως είπε, «στους καταλόγους αυτούς θα συμμετέχουν όσοι θα ψηφίσουν για το Τριπρόσωπο και θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου».

Σημείωσε ότι το βάρος της απόδειξης ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα το έχουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Θα κληθούν να αποδείξουν ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, νόμιμα και μόνιμα στην Κύπρο για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών. Πρόσθεσε ότι «θα ζητηθούν διάφορα πιστοποιητικά τα οποία θα πρέπει να είναι κυρωμένα από αρμόδιους φορείς του κράτους».

Σημειώνεται ότι οι μη Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο μόνο με πιστοποιητικό βάφτισης από τη χώρα καταγωγής τους.

Πως θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει υποβολή υποψηφιοτήτων με ενυπόγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος για υποψηφιότητα να παρευρεθεί στην Αρχιεπισκοπή για να παραδώσει την επιστολή. Μπορεί να την αποστείλει και η υποψηφιότητα του θα ισχύει αφού θα έχει σφραγιστεί η επιστολή του.

Κάλπες σε όλους σχεδόν τους ναούς

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου θα εκδοθούν ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν το όνομα και τη φωτογραφία των υποψηφίων και θα στηθούν κάλπες σε όλους σχεδόν τους ιερούς ναούς.

Όπως είπε, θα στηθούν κάλπες έξω από κάθε Ιερό Ναό που θα υπάρχει εκλογικό κέντρο. «Στόχος είναι να υπάρχουν παντού εκλογικά κέντρα για διευκόλυνση. Για πολύ μικρά χωριουδάκια θα γίνουν συμπλέγματα για σκοπούς διασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου στους ιερούς ναούς.

Ο κ. Χαριλάου πρόσθεσε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα τρέξει στο διαδίκτυο ένα πρόγραμμα με το οποίο θα καλεί κυβερνητικούς υπαλλήλους με εμπειρία προηγούμενων εκλογών για να προεδρεύσουν στα εκλογικά κέντρα. «Πιστεύω ότι θα έχουμε και καλή ανταπόκριση», κατέληξε.