Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χ

Αποσύρει τα στρατεύματα της από την Χερσώνα η Ρωσία.


Οι δυνάμεις της Ρωσίας έλαβαν οδηγίες να αποσυρθούν από την στρατηγικής σημασίας πόλη, η οποία αποτελεί το μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόϊγκου, διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν, με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επικαλείται δυσκολίες ανεφοδιασμού.

«Οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων πάντα έχουν προτεραιότητα. Λαμβάνουμε υπόψη την απειλή στον άμαχο πληθυσμό και σεβόμαστε τις επιθυμίες αυτών που θέλουν να φύγουν, αλλά και διασφαλίζουμε την μεταφορά του στρατιωτικού υλικού στον Δνείπερο», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκεϊ Σοϊγκου.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η πόλη της Χερσώνας και οι γύρω οικισμοί δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν πλήρως και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν συνεχώς από τους βομβαρδισμούς», επισήμανε ο Διοικητής Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία, Τζεν Σεργκεϊ Σουροβικιν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής διευθυντής του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας δήλωνε χαρακτηριστικά ότι οι κατακτητές φεύγουν.

«Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι η ο τερματισμός της κατοχής στην περιοχή της Χερσώνα έχει αρχίσει», ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Περιφερειακού συμβουλίου Χερσώνας Serhii Khlan

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ίσως την πιο σημαντική υποχώρηση της Ρωσίας, και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο, που τώρα πλησιάζει στο τέλος του ένατου μήνα. Ενώ έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ.

«Μου είναι πολύ δύσκολο να ανακοινώσω τί συνέβη σήμερα: Ο Κίριλ Στρεμούσοφ πέθανε. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην περιοχή της Χερσώνα.», είπε ο Ρώσος Διοικητής της Χερσώνας, Vladimir Saldo. 

Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα αποτελεί πλήγμα και για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου είχε στήσει φιέστα από όπου και είχε ανακοινώσει την προσάρτηση της επαρχίας της Χερσώνας στη Ρωσία.

Είναι νωρίς να μιλάμε για αποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα, είπε Ουκρανός αξιωματούχος

Η ουκρανική πλευρά δηλώνει ότι είναι ακόμα νωρίς για δηλώσεις σχετικά με τη διαταγή για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα υψηλά ιστάμενος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι «μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση». Σημειώνεται ότι ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας διέταξε νωρίτερα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, μετά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.