Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτιου υπατος αρμοστης

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς το ζήτημα των αγνοουμένων, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ήταν τα κύρια σημεία συζήτησης κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, και του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθησή του πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει έναν διαφορετικό ρόλο λόγω και των καλών σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θέμα που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ πόνο στους συγγενείς

«Είναι η ώρα που θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων μας, αλλά και για τις μετακινήσεις των οστών», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης στον Ύπατο Αρμοστή πως το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοουμένους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, γιατί ο πόνος είναι ο ίδιος, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως και ο ίδιος ο κ. Σιντίκ με πολλή ευαισθησία θα προσπαθήσει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε επίσης τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και για τα προβλήματα που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τους εγκλωβισμένους και τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, ενώ συζήτησαν και για τα θέματα της Διασποράς, δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κοινότητα αποδήμων, ενημερώνοντας για τις δράσεις της ομογένειας και για τη συνεργασία των ομογενών με Βρετανούς αξιωματούχους.

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου είπε πως η συνεργασία με τον κ. Σιντίκ θα συνεχιστεί και του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο, σε μια δύσκολη περίοδο με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και την περιοχή, καθώς έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως Ύπατος Αρμοστής μιας μεγάλης χώρας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιντίκ δήλωσε ότι η συζήτηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα ζητημάτων, όπως η διασπορά, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι και οι θρησκευτικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες όσον αφορά στις οικογένειες των αγνοουμένων είναι καλά κατανοητές και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τις κατάλληλες δράσεις από ανθρωπιστική άποψη για την επίλυση του θέματος», διαβεβαίωσε.

Συνεχίζουμε επίσης, σημείωσε, «να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες της διασποράς μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό και ενεργό εργαλείο για τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, και προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας».

Ερωτηθείς για τυχόν συγκεκριμένες ενέργειες που εξετάζονται αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Σιντίκ επανέλαβε το αίτημα του Προεδρικού Επιτρόπου προς το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τις καλές του σχέσεις για να ενθαρρύνει την Τουρκία να παράσχει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία, ώστε να μπορέσουν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες και ευκαιρίες για την ανάκτηση λειψάνων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μεταβιβάσω το αίτημα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το ποια μπορεί να είναι η απάντηση», κατέληξε.