Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνήγι

Σχεδόν 40 χιλιάδες κυνηγοί ξύπνησαν πριν ακόμα χαράξει, για να εξορμήσουν στο ύπαιθρο και να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Με παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιώτος σχολίασε ότι σε γενικές γραμμές, η πρεμιέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου κύλησε ομαλά, «χωρίς σοβαρά προβλήματα, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, και χωρίς σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσοι κυνηγοί ανανέωσαν μέχρι σήμερα τις άδειες τους, ο κ. Αναγιωτός απάντησε

Λίγο πιο κάτω από 40.000 οι ανανεώσεις αδειών κυνηγίου. Αναμένουμε μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου θα ανανεωθούν άλλες 1.500-2.000 άδειες, οπότε θα φτάσουμε τους περσινούς αριθμούς

Ενώ σε σχέση με την εικόνα της κάρπωσης, ανέφερε ότι ξεκάθαρη εικόνα θα έχει η Υπηρεσία με το πέρας της κυνηγετικής περιόδου, όταν θα γίνει και η σχετική έρευνα η οποία θα δείξει και την πραγματική εικόνα, και σε σχέση σύγκρισης με προηγούμενες χρονιές.

Σε απαγορευμένη περιοχή

Η Υπηρεσία Θήρας ήταν επί ποδός καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας και διενεργούσε ελέγχους, ώστε να μην παραβιάζονται οι νομοθεσίες και για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της κυνηγετικής εξόρμησης.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν πέντε καταγγελίες, από τις οποίες οι τρεις αφορούσαν κυνηγούς που εντοπίστηκαν σε απαγορευμένη περιοχή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο ένας εκ των κυνηγών που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή, ήταν ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Θηροφύλακες τον εντόπισαν μαζί με δύο άλλα πρόσωπα σε περιοχή της επαρχίας Λεμεσού, με αποτέλεσμα να τους επιβάλουν εξώδικα ύψους 3 χιλιάδων 100 ευρώ στον κάθε ένα.

Στις άλλες δύο περιπτώσεις όπου προέκυψαν καταγγελίες, οδηγός μετέφερε κυνηγετικό όπλο στο αυτοκίνητο του αλλά δεν είχε ανανεωμένη την άδεια κυνηγιού, ενώ στην τελευταία καταγγελία, οδηγός μετέφερε το κυνηγετικό του όπλο συναρμολογημένο.

Με τον Ανώτερο Θηροφύλακα Επαρχίας Λευκωσίας, Γιώργο Ουνουφρίου να δηλκώνει πως «οι παραβάσεις δεν είναι πολλές, υπάρχουν κάποιες μικροπαραβάσεις που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία και θα συνεχίσουμε μέχρι αργά το βράδυ να κάνουμε τους ελέγχους μας για να πατάξουμε κάθε παρανομία».

Όσο για την κάρπωση, οι απόψεις είναι διιστάμενες αναλόγως της περιοχής όπου εξόρμησαν οι κυνηγοί.

Σε κάποιες περιοχές εκφράστηκε ικανοποίηση για το θήραμα, ενώ σε άλλες περιοχές όχι και τόσο.

Ικανοποίηση για κάποιους, απογοήτευση για άλλους

Διιστάμενες οι απόψεις των κυνηγών για την κάρπωση στην πρώτη ημέρα του κυνηγίου για λαγό, πέρδικα και φραγκολίνα.

Συνεργεία του ΑΝΤ1 βρέθηκαν σε Λεμεσό και Πάφο, καταγράφοντας δράσεις, αλλά και αντιδράσεις κυνηγών.