Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Απετράπη την υστάτη η απεργία των ειδικευόμενων ιατρών (BINTEO)

Λήξη συναγερμού με αφορμή την επ’ αόριστο απεργία που εξήγγειλαν οι ειδικευόμενοι ιατροί για την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι τα αιτήματα τους θα ικανοποιηθούν.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας θα αποστείλει σχετική πρόταση για επικύρωση των αιτημάτων των ειδικευόμενων γιατρών στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε «το ένα το αίτημα αφορά φόρτο εργασίας, θεωρώ ότι αυτό θα λυθεί άμεσα θα σταλεί άμεσα επιστολή από το Υπουργείο Υγείας, αν δεν θα σταλεί σήμερα θα σταλεί τη Δευτέρα ώστε ο χρόνος εργασίας του να είναι σύμφωνα με τις συμβάσεις».

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αλλαγή της νομοθεσίας για τα ποσά που λαμβάνουν για υπερωριακή απασχόληση. Αναμένεται να υπάρξει ποσοστιαία αύξηση στον μισθό τους, κάτι που όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 αυτό θα ισχύει μέχρι την 1η Απριλίου 2023 οπότε και θα επαναξιολογηθεί.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Συντεχνίας Ειδικευομένων Ιατρών τη δεδομένη στιγμή αμείβονται με τρία ευρώ ανά ώρα υπερωριακής εργασίας.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Συντεχνίας Ειδικευομένων Ιατρών Θεοδώρα Ποζωτου υποστήριξε «δεν ζητάμε χάρη από κανέναν. Είναι αυτά που δικαιούμαστε από την νομοθεσία και έπρεπε να έχουμε ήδη».

Την ίδια ώρα με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ σε περίπτωση που δεν θα στελεχωθούν επαρκώς τα νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «αναμένω ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ και αν πρέπει το Υπουργείο Υγείας να πάρει οποιαδήποτε μέτρα ή να αναλάβουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα το κάνουμε».

Οι δύο συντεχνίες κάνουν λόγο και για προβλήματα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου όπου οι νοσηλευτές κατήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα σε αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας.