Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζαποριζια

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία απέτρεψε ουκρανική επίθεση στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί της περιοχής του σταθμού έχουν αυξήσει την πιθανότητα ενός σοβαρού δυστυχήματος μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου στον κόσμο πυρηνικού δυστυχήματος, το Τσέρνομπιλ, το 1986.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει εκφράσει κατ' επανάληψη ανησυχίες για τον βομβαρδισμό της περιοχής του σταθμού, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό. Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει βομβαρδίσει κατ΄επανάληψη την περιοχή του σταθμού ενώ η Ρωσία λέει πως η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει την περιοχή του σταθμού. Και οι δύο οι πλευρές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της άλλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με δυτικά όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή», δήλωσε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Πατρούσεφ είπε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απέτρεψαν μια «τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον του σταθμού.

Η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας δήλωσε σήμερα πως ο σταθμός αποσυνδέθηκε και πάλι από το ενεργειακό δίκτυο αφού ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στις εναπομείνασες γραμμές υψηλής τάσης, αφήνοντάς τον μόνο με γεννήτριες ντίζελ. Η Energoatom είπε επίσης πως η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο.

Ο σταθμός στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καύσιμα που φθάνουν για 15 ημέρες για τη λειτουργία των γεννητριών, ανέφερε. Παρότι οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει, χρειάζονται διαρκή παροχή ηλεκτρισμού προκειμένου να συντηρηθεί το πυρηνικό καύσιμο στο εσωτερικό τους και να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή. 

Ο σταθμός, που παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες κάποιες φορές μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσαν αύξηση και επέκταση των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ENISA, της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη της ENISA ακολουθεί τις ανησυχίες για τον ρόλο κρατικών παραγόντων και την αύξηση των απειλών προς κυβερνήσεις, εταιρείες και νευραλγικούς τομείς όπως ο ενεργειακός, ο μεταφορικός, ο τραπεζικός τομέας και ο ψηφιακός τομέας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει ότι γεωπολιτικές καταστάσεις -ιδιαίτερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

Η εκμετάλλευση των αδύναμων σημείων των λογισμικών στο χρονικό σημείο μηδέν που προηγείται της διόρθωσης των ελαττωμάτων από τους προγραμματιστές, καθώς και η διοχέτευση παραπληροφόρησης και deepfakes είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση περισσότερο κακόβουλων και εκτεταμένων επιθέσεων με βλαπτικότερες συνέπειες, αναφέρεται στην έκθεση.

Σε άλλη είδηση, η Microsoft θα προσφέρει τεχνολογική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 για να βοηθήσει την χώρα να προστατευθεί, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Λισαβώνα.

Η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες cloud και τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, καθώς και τα κέντρα δεδομένων της σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξήγησε ο Μπραντ Σμιθ με την ευκαιρία του Web Summit, της μεγάλης ευρωπαϊκής τεχνολογικής «γιορτής», όπου προσεκλήθη για να μιλήσει στο πλευρό του αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φιόντοροφ.

Το συνολικό ύψος της βοήθειας της Microsoft προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει φθάσει τα 400 εκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρός της.

Η Ουκρανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία για να υποστηρίξει την πολεμική της προσπάθεια, να προστατεύσει την κυβερνοασφάλεια και να διασφαλίσει την συνέχεια των ψηφιακών της υπηρεσιών σε ευρύ φάσμα τομέων που ξεκινά από την εκπαίδευση και φθάνει στην υγεία.