Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μακάρειο Νοσοκομείο

Αστυνομία και ιατροδικαστές προχωρούν αύριο το πρωί, (03/11) σε εκταφή της σορού της 15χρονης, η οποία απεβίωσε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να διενεργηθεί η νενομισμένη νεκροτομή, στο πλαίσιο των ερευνών επί της καταγγελίας για ιατρική αμέλεια, η οποία κόστισε τη ζωή στην μικρή Ιωάννα Σκορδή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 εκ μέρους της Κυβέρνησης θα παρίστανται στην εκταφή οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου ενώ παρών θα είναι και ιατροδικαστής τον οποίο έχει ορίσει η οικογένεια. 

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας η αστυνομία είχε ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκταφής για τη διενέργεια νεκροτομής, με σκοπό τη συλλογή περαιτέρω μαρτυρίας η οποία ενδέχεται να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης για ιατρική αμέλεια.

Θα πρόκειται για την πρώτη νεκροτομή που θα διενεργηθεί επί της σορού του κοριτσιού.

Ζητούν Προεδρική Παρέμβαση 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις, στον απόηχο της καταγγελίας για ιατρική αμέλεια.

Με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και την οποία υπογράφουν 13 γονείς, ζητούν από τον Πρόεδρο να παρέμβει προς τον Υπουργό Υγείας και να ζητήσει την άμεση άρση της διαθεσιμότητας του παιδονεφρολόγου ο οποίος παρακολουθούσε τα παιδιά τους.

Γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις 

Με την εν λόγω εισήγηση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος δεν έλαβε υπόψιν του το δημόσιο συμφέρον, επί της οποίας βασίστηκε η απόφαση της ΕΔΥ, παραμένουν χωρίς την δέουσα ιατρική φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση τα μεταμοσχευμένα παιδιά μας και τα παιδιά με σοβαρές νεφρολογικές παθήσεις, θέτοντας τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο.

Την ίδια ώρα επιρρίπτουν ευθύνες στον Υπουργό Υγείας, αναφέροντας επί λέξει ότι το Υπουργείο ενήργησε επικίνδυνα και αβίαστα.

Γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις

Οι διευθετήσεις και οι λύσεις, οι οποίες τροχοδρομήθηκαν από πλευράς υπουργείου για την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργηθεί με την διαθεσιμότητα του παιδονεφρολόγου, συνιστούν προχειρότητες, λύσεις ανάγκης και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα την οποία λάμβαναν μέχρι πρότινος τα μεταμοσχευμένα παιδιά.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται δίπλα στους γονείς και τα παιδιά με νεφρολογικά προβλήματα, απαντά ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού υγείας, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες μέρες φτάνει στην Κύπρο και δεύτερη ειδική ιατρός από το εξωτερικό.

Κωνσταντίνος Αθανασίου- Σύμβουλος Υπουργού Υγείας 

Την επόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί και γιατρός από το Λονδίνο το Μακάρειο Νοσοκομείο με την οποία υπήρχε στο παρελθόν συνεργασία για λίγες μέρες ώστε να παρακολουθήσει την υγεία των παιδιών ενώ αυτό που ειπώθηκε και σε συναντήσεις με τους γονείς αν το επιθυμούν, το οποιοδήποτε παιδί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου ιατρού, το Μακάρειο Νοσοκομείο στελεχώθηκε με ιατρό από την Ελλάδα, ενώ δύο φορές την βδομάδα ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επισκέπτεται το Μακάρειο για να παρακολουθεί τα παιδιά με νεφρολογικές παθήσεις.