Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμόχωστου (ΣΑΦΕΓΑ), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Σε ομιλία του κατά την τελετή ο Πρόεδρος του ΣΑΦΕΓΑ Ανδρέας Μάτσης ανέφερε πως "είναι τιμή για το Σύλλογο ότι έχουμε μεταξύ των αποφοίτων μια ξεχωριστή προσωπικότητα με πολυσχιδές έργο που τιμά την Αμμόχωστο και γενικότερα τη Κύπρο".

«Δεν μου επιτρέπεται από τις κατοχικές αρχές να επισκεφθώ την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, αφού είμαι persona non grata για τους φίλους Τουρκοκυπρίους».

Πρόσθεσε ότι «κύρια αποστολή του Συνδέσμου, που ιδρύθηκε το 2004 θεωρούμε την προβολή του έργου των Γυμνασίων και τη διατήρηση της μνήμης της πόλης, ιδιαίτερα σήμερα που η ύπαρξη της απειλείται». Πρόσθεσε πως «θέλουμε η μνήμη αυτή να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές ώστε να συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επιστροφή, την ανοικοδόμηση και επαναφορά της στα προηγούμενα μεγαλεία».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στην έκδοση βιβλίων με αντικείμενο την ιστορία των Σχολείων και σημείωσε πως ο ΣΑΦΕΓΑ "συνήψε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη βιβλιοθήκη του για τη δημιουργία ενός «Αρχείου Αμμοχώστου» όπου θα παραδίδομε διάφορα αρχεία, βιβλία και άλλα έγγραφα που διατηρούσαν Βαρωσιώτες ή  αφορούν την Αμμόχωστο, τα οποία θα ψηφιοποιούνται για να είναι προσβάσιμα στους ερευνητές».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης είπε πως «ο Μητροπολίτης είναι άριστος γνώστης του εθνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου θρησκευτικού, ιστορικού, πολιτικού και λογοτεχνικού γίγνεσθαι. Μέσα από τη δράση του ο Μητροπολίτης Βασίλειος απέδειξε ότι η μόρφωση είναι σημαντική για να κατανοούμε καλύτερα τους ανθρώπους, τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις φοβίες τους».

Χαρακτήρισε "πολύ σημαντική την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Προέδρου των Ορθοδόξων κάτι που αποδεικνύει τις άριστες σχέσεις του αλλά και την εκτίμηση που χαίρει στον ορθόδοξο κόσμο».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό πως «το έργο και η προσφορά του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα της Επαρχίας Αμμοχώστου, έχουν αναγνωριστεί πολλάκις από τα οργανωμένα σύνολα της και προπάντων από τους συμπολίτες μας. Ο Βασίλειος ανταποκρίθηκε επάξεια στα καθήκοντα του ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, από το 2007, όταν ανασυστάθηκε η συγκεκριμένη Μητρόπολη, ο ρόλος της οποίας είναι για εμάς πολύτιμος στην διατήρηση της μνήμης και της φλόγας για επιστροφή».

Πρόσθεσε ότι «η υποστήριξη που μας δίνει η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στον αγώνα μας για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, επιστροφή στη γη που μας γέννησε, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελίωση της Ειρήνης στον τόπο μας, είναι για εμάς αναγκαία αλλά και απαραίτητη".

Το μέλος του Δ. Σ. του ΣΑΦΕΓΑ Θέμης Θεμιστοκλέους ανέγνωσε το βιογραφικό του Μητροπολίτη και το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Συλλόγου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών, στις 16 Δεκεμβρίου 2020, να ανακηρύξει ως Επίτιμο Μέλος του τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, απόφοιτο του Α Γυμνασίου Αρρένων Αμμοχώστου του 1974, «σε έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για το εκκλησιαστικό, πνευματικό και εθνικό έργο του στην Κύπρο και διεθνώς».

Πρόσθεσε ότι «ο Σύλλογος, με την ομόθυμη αυτή απόφαση, αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Βασιλείου, με σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση, την εμπνευσμένη ηγεσία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στα όρια της οποίας στεγάζονται -  υπό ξένη κατοχή σήμερα -  τα ελληνικά γυμνάσια της πόλης της Αμμοχώστου, την ένθεη αγάπη του προς το ποίμνιο της Μητρόπολης, τους ένθερμους αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και του Κυπριακού και απανταχού ελληνισμού, την αταλάντευτη αφοσίωσή του στη σωτηρία της πόλης μας και της Κύπρου όλης, καθώς και το πλουσιότατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ακολούθησε η επίδοση της περγαμηνής στον Μητροπολίτη από τον Πρόεδρο του ΣΑΦΕΓΑ και σε αντιφώνηση του ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος χαρακτήρισε «ιδιαίτερη τιμή» για τον ίδιο την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Μέλος του ΣΑΦΕΓΑ.

Είμαι περήφανος, συνέχισε «που το Γυμνάσιο Αμμοχώστου όπου είχα την προσωπική μου εμπειρία, χάραξε τη ζωή μου αλλά και το πνευματικό και γνωστικό επίπεδο στο οποίο με οδήγησε στη συνέχεια να εξελιχθώ εκεί που εξελίχθηκα. Στη σύγχρονη εποχή αυτό που προέχει και αυτό που αυξάνει τις ευθύνες μας είναι το πως μέσα στις σύγχρονες συνθήκες να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις αξίες του έθνους και την πορεία του μέσα στην ιστορία».

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε «από καρδίας για την ύψιστη τιμή" που του απονεμήθηκε, κάτι που σημαίνει, όπως είπε πως "αυξάνει και τη δική μου ευθύνη για το εκκλησιαστικό έργο στο οποίο καλούμαι να υπηρετήσω όσο μου είναι δυνατόν, μέσα στα εκκλησιαστικά πλαίσια που δραστηριοποιούμαι».

Πρόσθεσε ότι «το θέμα της Αμμοχώστου είναι μια πληγή χαίνουσα» και σημείωσε πως «σήμερα δεν δικαιούμαι και δεν μου επιτρέπεται από τις κατοχικές αρχές να επισκεφθώ την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, αφού είμαι persona non grata για τους φίλους Τουρκοκυπρίους».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ