Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαχαίρι Πουρνάρα

Με την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής μεταλλικής περίφραξης και την άμεση απέλαση όσων εμπλέκονται στα επεισόδια στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, επιδιώκει η Κυβέρνηση να τερματίσει τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν κατά καιρούς στην Κοκκινοτριμιθιά. 

Με αυστηρό ύψος, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής υπέδειξε πως αυτή η χώρα δεν είναι δυνατό να υποδέχεται ανθρώπους οι οποίοι καταχρώνται τη φιλοξενία μας, σε δηλώσεις μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με το κοινοτικό συμβούλιο και με τον Κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «έχουν παραδοθεί στην αστυνομία 160 φωτογραφίες  ανθρώπων που διέμεναν στους χώρους όπου εκδηλώθηκαν τα επεισόδια και έχω ζητήσει ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων εάν ενέχονταν στα επεισόδια ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η πρόθεση του υπουργού εσωτερικών είναι  ότι όσα άτομα καταγγελθούν από την αστυνομία  ότι ενέχονταν στα χθεσινά επεισόδια θα ζητήσω άμεσα από την νομική υπηρεσία συμβουλή για να ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης του με συνοπτικές διαδικασίες».

Περίφραξη του χώρου

Πέρα από τις απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ο Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί όχι μόνο στο «Πουρνάρα» αλλά και στην κοινότητα ο υπερπληθυσμός του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών.

Και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αστυνομική περιφρούρηση της Κοκκινοτριμιθιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, «κατακυρώνουμε την ερχόμενη εβδομάδα το μεγάλο έργο της περίφραξης του κέντρου το οποίο θα είναι σιδηροκαταστευές για να μην επιτρέπεται η έξοδος από το «Πουρνάρα», όμως προσωπικά θα  αναλάβω μια  πρωτοβουλία για να  σμικρυνθεί ο χρόνος υλοποίηση του έργου και βεβαίως να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες φωτισμού περιμετρικά της  κοινότητας».

Απ’ την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς Χριστάκης Μελετιέ δήλωσε: «οι ενέργειες που θα λάβει από εδώ και πέρα είναι ικανοποιητικές αλλά περιμένουμε να δούμε πόσο θα προχωρήσουμε διότι αντιλαμβάνεστε δεν είναι μόνο ο Υπουργός που πρέπει να λέει αλλά και οι υπηρεσίες του κράτους να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργού.»

Οι εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν χθες στο «Πουρνάρα», με ομάδες εξαγριωμένων μεταναστών να κραδαίνουν μπαλτάδες, μαχαιριά και σιδερένιους σωλήνες, υποχρεώνοντας τα γυναικόπαιδα να τρέχουν να σωθούν, επέφεραν και τα πρώτα εντάλματα σύλληψης από τις αστυνομικές αρχές.

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε: «σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια που έγιναν στο κέντρο φιλοξενίας πουρνάρα  και την συμπλοκή που έγινε μεταξύ  προσώπων τα οποία διαμένουν εκεί για τα οποία έχουν εκδοθεί αντίστοιχα δικαστικά εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται».

Τα εκτεταμένα επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας, που ξέσπασαν εξαιτίας διαφορών μεταξύ μεταναστών από χώρες της Αφρικής, οδήγησαν άλλους μετανάστες και κυρίως τα γυναικόπαιδα εκτός του κέντρου φιλοξενίας, με τους πλείστους από αυτούς να καταλήγουν εντός της Κοκκινοτριμιθιάς, και τους κατοίκους της κοινότητας να περνούν ένα εφιαλτικό βράδυ. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε μέχρι και σήμερα το πρωί στην κοινότητα είναι βίντεο που κατέγραψαν κάτοικοι, και όπου αστυνομικοί φαίνονται να ανακόπτουν μετανάστες οι οποίοι είναι «φορτωμένοι» με πέτρες και λοστούς.

Η κατάσταση μετά το μεσημέρι σήμερα εξομαλύνθηκε, με τους περισσότερους μετανάστες να έχουν επιστρέψει πίσω στο κέντρο.