Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Κυβέρνηση, δεν έπαψε στιγμή να καταβάλλει προσπάθειες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε στην Πόλη Χρυσοχούς η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, με την ευκαιρία των εορτασμών της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, είπε ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένα λειτουργικό κράτος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της «χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα από ξένες κηδεμονίες».

Ο αγώνας μας διεξάγεται με ειρηνικά μέσα και με διπλωματική κινητοποίηση, προκειμένου να απομακρύνουμε την εξωτερική επιβουλή και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Παρισινού, με δεδομένες τις εξελίξεις που ζει ο κόσμος μας μετά τις 24 Φεβρουαρίου αλλά και τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκει να αναδεικνύει μέσα από σχεδιασμούς πολιτικής στρατηγικής τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Κύπρος ως πυλώνας περιφερειακής συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στη γύρω περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε κάθε περίπτωση καταθέτει τις ξεκάθαρες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τον σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η πατρίδα μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων και των σύγχρονων εξελίξεων, συμπλήρωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέχισε, εντείνονται και οι προσπάθειες μας να επισημάνουμε ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η επιθετική ρητορική, οι παραβιάσεις και οι επεκτατικές της βλέψεις, αποτελούν μία επικίνδυνη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτικό πολιτισμό που την χαρακτηρίζει. 

Το Έπος του '40, είπε η κ. Παρισινού, ανήκει σε ολόκληρο το Έθνος, το οποίο επέλεξε να αναμετρηθεί με αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. «Εισπράττοντας σήμερα τα μηνύματα που πρεσβεύουν τα υψηλά ιδανικά που το χαρακτηρίζουν, δεν μπορούμε πάρα να αντλήσουμε διδάγματα ήθους για αξίες οικουμενικές» είπε.

Οι εκδηλώσεις στην Πόλη Χρυσοχούς κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση που διήλθε από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και κατέληξε στην οδό Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Της παρέλασης ηγήθηκε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πόλεως, Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Αργάκας, Δρούσειας, Δημοσίων και Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς και του Λυκείου και Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς Ανδρέα Καραγιώργη.