Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Aedes albopictus, κουνουπι τίγρης

Συναγερμός σήμανε στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό του κουνουπιού Τίγρης και σε νέες περιοχές σε όλη την Κύπρο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτίζουν σχέδιο Δράσης για μείωση ή εξάλειψη του πληθυσμού του.

Πρόκειται για ένα νέο είδος μολυσματικού και επικίνδυνου κουνουπιού, το οποίο είναι συγγενικό με αυτό που εντοπίστηκε στη Δρομολαξιά και το περασμένο διάστημα εντοπίστηκε από πολίτες στη Λεμεσό. Πρόκειται για το κουνούπι Aedes albopictus, γνωστό ως Κουνούπι Τίγρης, το οποίο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες όπως τον κίτρινο πυρετό, τον δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε Λάρνακα, Λεμεσό και Δρομολαξιά.

Ανησυχία για την εξάπλωσή του σε όλη την Κύπροι


Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης των κουνουπιών σε όλη την Κύπρο, ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου. 

Υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κουνουπιού οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε κινητοποίηση καταρτίζοντας σχέδια δράσης για μείωση του πληθυσμού του ή εξάλειψή και για ενημέρωση του κοινού. Ο κ. Ηροδότου κάλεσε τους πολίτες να μην έχουν στην αυλή τους οτιδήποτε μπορεί να κατακρατήσει νερό γιατί έτσι βοηθά τα κουνούπια στην εκκόλαψη τους. Μάλιστα τόνισε ότι από την πλευρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες όπου κρίνεται αναγκαίο προβαίνουν σε προνυφοκτονία.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Ηροδότου πρόκειται για ένα επιθετικό κουνούπι το οποίο μάλιστα καταφέρνει να εγκατασταθεί στις χώρες που εισβάλλει.

Για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ηροδότου ενώ επισήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος για πανικό.