Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθήσεις

Σε πέντε σελίδες εκτείνεται η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης, στο ερωτηματολόγιο που της απηύθυνε η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης κατά πολιτών, ανάμεσά τους πολιτικοί και δημοσιογράφοι. 

Το ερωτηματολόγιο προέκυψε από τις αναφορές σε δραστηριότητες και στην Κύπρο των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Στην απάντηση της Λευκωσίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, επισημαίνεται ότι ο Όμιλος NSO δεν είναι εγγεγραμμένος στην Κύπρο, και ότι δεν φαίνεται να κατέχει μετοχές άλλης νομικής οντότητας. Σημειώνεται πάντως ότι μέλη του ΔΣ του Ομίλου NSO, έχουν συστήσει ή αγοράσει έξι εταιρείες στην Κύπρο. Τρείς είναι εταιρείες λογιστών, ενώ άλλες τρεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης και της έρευνας.

Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, και τις απαντήσεις που έδωσε, καμία από τις εταιρείες αυτές δεν σχετίζεται με την εξαγωγή λογισμικών συστημάτων, και μόνο μια από αυτές εντοπίστηκε να σχετίζεται με εξαγωγές λειτουργικών συστημάτων. Δηλαδή hardware και όχι software.

Αναφορικά με το λογισμικό Pegasus αυτό καθ’ εαυτό, η Λευκωσία αναφέρει στην απάντηση της προς την Ευρωβουλή ότι δεν φαίνεται να έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, ούτε να έχει εξαχθεί από την Κύπρο. Αναφέρεται μάλιστα ότι η ειδική Μονάδα της Κυπριακής Αστυνομίας για το κυβερνοέγκλημα, έχει εξετάσει από το 2019 μέχρι και σήμερα, 85 συνολικά υποθέσεις επιθέσεων κατά συστημάτων πληροφορικής, και ότι καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν σχετίζονται με το Pegasus, ή με ανάλογα λογισμικά παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι η PEGA έχει υποβάλει 19 ερωτήσεις προς τα κράτη-μέλη, με την Κυπριακή Δημοκρατία στο υπόλοιπο μέρος των απαντήσεων της, αναφέρεται γενικά στο καθεστώς που επικρατεί στην Κύπρο, παρέχοντας διαβεβαιώσεις προς την Εξεταστική Επιτροπή.

Όπως έχει μεταδώσει ο ΑΝΤ1, η εν λόγω Επιτροπή της Ευρωβουλής αναμένεται στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου για επαφές, ενώ την επόμενη ημέρα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.