Τηλεόραση Ραδιόφωνο
corapted-teachers.jpg

 «Ελάτε στην απελπιστική θέση που βρισκόμαστε εμείς οι γονείς. Φωνάζουμε και ζητάμε το αυτονόητο. Περιμέναμε ήδη από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα ξεκινήσαμε»

 

«Οι μέρες  περνούν και καθηγητή δε βλέπουμε. Περιμέναμε περισσότερο επαγγελματισμό από το Υπουργείο Παιδείας αφού εμείς τυπικά ως υπεύθυνοι γονείς πληρώσαμε την πρώτη δόση και όμως δεν έχουμε καν ξεκινήσει τα μαθήματα»

 

Γονείς μαθητών των Κ.Ι.Ε (τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, (K.I.E) που άρχισαν να λειτουργούν το 1960 ως Ινστιτούτα Ξένων Γλωσσών, παρέχουν σειρά μαθημάτων σε μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων καθώς και σε ενήλικες, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και σε αγροτικές περιοχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες μάθησης και συμβάλλοντας στη διά βίου εκπαίδευση που είναι θεμελιώδες ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα K.I.E λειτουργούν σε όλη την Κύπρο κάτω από την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και επιτελούν έργο κοινωνικό, με τις παροχές και απαλλαγές διδάκτρων σε άπορους και άριστους μαθητές/τριες) σήμερα διαμαρτύρονται γιατί περιμένουν εδώ και μήνες  καθηγητή  Αγγλικών.   

 

Η επιστολή που έστειλαν οι γονείς των Κ.Ι.Ε από την επαρχεία Αμμοχώστου στο ant1lıfe:

«Η ζωή του κάθε γονιού είναι τα παιδιά του. Τα οποία φροντίζει για το καλό και την ευημερία τους. Σύμμαχος των γονέων στο δύσκολο έργο τους κανονικά είναι το Υπουργείο Παιδείας. Αλλά στη δική μας περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας είναι απών. Υποστηρίζουμε τα Κ.Ι.Ε γνωρίζοντας για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν και τα καλά αποτελέσματα που έχουν.

Εμείς οι γονείς επιλέξαμε να γράψουμε τα παιδιά μας στα Κ.Ι.Ε και ως υπεύθυνοι γονείς πληρώσαμε ήδη την πρώτη δόση από τον Ιούνιο. Περιμέναμε ήδη από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα ξεκινήσαμε. Μπήκε ο Οκτώβρης και επικοινωνήσαμε με διάφορους εκπροσώπους των Κ.Ι.Ε ζητώντας το αυτονόητο δηλαδή έναν καθηγητή για την τάξη των παιδιών μας. Αφού με δυσκολία μας απαντούσαν τα τηλέφωνα και μετά από επιμονή και υπομονή μας εξήγησαν την τρομερή γραφειοκρατία που υπάρχει με την αγορά υπηρεσιών στα Κ.Ι.Ε.

Εμείς δείξαμε καρτερικότητα και εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους γραφειοκράτες των Κ.Ι.Ε του Υπουργείου Παιδείας ότι βρήκαν καθηγητή Αγγλικών για την τάξη των παιδιών μας. Οι μέρες όμως περνούν και καθηγητή δε βλέπουμε. Περιμέναμε περισσότερο επαγγελματισμό από το Υπουργείο Παιδείας αφού εμείς τυπικά ως υπεύθυνοι γονείς πληρώσαμε την πρώτη δόση και όμως δεν έχουμε καν ξεκινήσει τα μαθήματα.

Άρα το υπουργείο παιδείας συνεργάζεται μαζί μας μόνο για τα χρήματα και την γραφειοκρατία της αγοράς υπηρεσιών και όχι με την ουσία που είναι οι μαθητές.

 Διερωτόμαστε αν είναι συνοδοιπόροι στο έργο μας ως γονείς ή είναι στυγνοί τεχνοκράτες και γραφειοκράτες. Εμείς ως γονείς τα σκεφτόμαστε όλα για τα παιδιά μας. Επειδή εάν τελικά μας βρουν καθηγητή για την τάξη μας χρειάζεται να αναπληρώσουν τα πολλά μαθήματα που έχασαν. Ποιος θα τρέχει συνεχώς με τα παιδιά του στα Κ.Ι.Ε  για να αναπληρωθούν; Η απάντηση είναι οι γονείς με τα παιδιά τους. Ξεφεύγοντας από το πρόγραμμά τους, τα παιδιά από τις δραστηριότητες τους.  Μέσα στο άγχος και την πίεση για να καλύψουν την ύλη. Χωρίς να φταίνε θα ταλαιπωρούνται, θα αγχώνονται γιατί κάποιοι είναι πίσω από τα γραφεία τους και ασχολούνται με τη γραφειοκρατία. Μη έχοντας σχέση με τους μαθητές ενώ ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.

1paideia.jpg

Είναι λυπηρό να κοροϊδεύουν γονείς και παιδιά. Να μας λένε ότι θα αναπληρώσουν τα μαθήματα τα Χριστούγεννα ενώ εμείς οι γονείς ξέρουμε ότι τα Χριστούγεννα τα παιδιά μας πρέπει να προετοιμαστούν και να διαβάσουν για τις εξετάσεις Α΄ τετραμήνου του Υπουργείου Παιδείας.

 Ελάτε στην απελπιστική θέση που βρισκόμαστε εμείς οι γονείς. Σε περίπτωση που δε βρείτε καθηγητή των Αγγλικών ποιος ιδιώτης θα δεχθεί τα παιδιά μας μετά από δύο μήνες μαθημάτων; Εάν βρεθεί να τα δεχθεί, πώς θα αναπληρώσουν τη χαμένη ύλη; Επιπλέον αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας; Θα τα αφήσουμε χωρίς αγγλικά τη φετινή χρονιά έχοντας ελπίδες ότι θα βρείτε καθηγητή του χρόνου;

Εσείς το Υπουργείο Παιδείας ζητάτε και απαιτητέ από γονείς και παιδιά πολλά. Εσείς διατάσσετε και εμείς εκτελούμε. Πού είναι οι δικές σας ευθύνες;

 Φωνάζουμε και ζητάμε το αυτονόητο. Με λογική και σύνεση ζητάμε τη βοήθεια σας. Σταματήστε να μας ταλαιπωρείτε και να μας αγχώνεται. Κάποιοι από εμάς στηρίζουμε τα Κ.Ι.Ε εδώ και χρόνια. Δε μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά.

Μαθαίνουμε ότι πολλοί γονείς έχουν το ίδιο πρόβλημα. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως δεν υπάρχουν καθηγητές αγγλικών για τα παιδιά μας. Πιθανότατα χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης τους.

Λυπούμαστε που συμβαίνουν όλα αυτά και ευχόμαστε κάποιοι να μας ακούσουν. Μακάρι να αλλάξει η γραφειοκρατία του Υπουργείου Παιδείας και να στραφεί το ενδιαφέρον του προς τα παιδιά.

                                                                  Με εκτίμηση

                                                     Οργισμένοι Γονείς των Κ.Ι.Ε»