Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παφος

Ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συγχρηματοδότηση των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο έλεγχος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα κράτη μέλη είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητούν 160 περίπου σύνεδροι στην την 29η Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών Ταμείων Συνοχής.

Η συνάντηση διοργανώνεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως της Ελεγκτικής Αρχής των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα και αύριο, σε ξενοδοχείο στην Πάφο.

Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση όλων των Ελεγκτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία φιλοξενεί φέτος η Κύπρος. Σε αυτή, όπως αναφέρθηκε, συμμετέχουν τα ανώτατα στελέχη των Ελεγκτικών Αρχών των κρατών μελών, των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τη συνάντηση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ενώ προήδρευσε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Franck Sebert και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας Άννα Ζαβού.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Ζαβού ανέφερε πως το ετήσιο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ελεγκτών πραγματοποιείται φέτος στην Κύπρο και σε αυτό συμμετέχουν 160 περίπου σύνεδροι. Χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικής σημασίας» ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές, σημειώνοντας πως αυτό το αποδεικνύουν «τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Κύπρου που έχουν σχεδόν μηδαμινές αποκοπές από την ΕΕ και έχουν 100% απορρόφηση».

Η συνάντηση, είπε κ. Ζαβού, θα επικεντρωθεί σε ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συγχρηματοδότηση των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα κράτη μέλη. Επιπρόσθετα, συνέχισε, θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα, οι τελευταίες εξελίξεις όσον φορά το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου που αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και οι διάφορες απαιτήσεις από τα κράτη μέλη.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Franck Sebert συνεχάρη και ευχαρίστησε αρχικά θερμά την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την διοργάνωση της ετήσιας σύσκεψης. Στην σύσκεψη, πρόσθεσε «συμμετέχουμε όλοι οι δημοσιονομικοί ελεγκτές από τις 27 χώρες της ΕΕ», σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να συζητούν κάθε χρόνο θέματα για την μεθοδολογία, για τον τρόπο που ασκούν τον δημοσιονομικό έλεγχο, σε μια φάση που η Ευρώπη έχει περάσει τόσες κρίσεις, αλλά και να προχωρούν στην αναπροσαρμογή της μεθοδολογίας τουw.

Ο κόσμος γίνεται πιο ψηφιακός, πιο πράσινος είπε ο κ. Sebert ενώ ανέφερε πως εξετάζουν το πως μπορούν να αλλάξουν την προσέγγιση τους για τον έλεγχο, λόγω και της πανδημίας.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο μετά και τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών ελέγχων ο κ. Sebert ανέφερε πως η ψηφιακή εξέλιξη έχει άμεση επίπτωση. Εξετάζουμε, είπε, το πώς μπορούμε να ελέγξουμε χωρίς να έχουμε ελεγκτή να κάθεται να βλέπει παραστατικά, αλλά να κάνουμε έλεγχο μέσω του υπολογιστή.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, αφού χαιρέτησε την διοργάνωση, ανέφερε πως η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου έχει μείζονα ρόλο σε μια Δημοκρατία.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης και βελτίωσης του ισχύοντος στη Δημοκρατία θεσμικού πλαισίου λογοδοσίας, σε όλα τα επίπεδα, για την προάσπιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Η συνάντηση, συνέχισε, δίνει τη δυνατότητα της συζήτησης θεμάτων εσωτερικού ελέγχου, αλλά και παροχής προστασίας του πολίτη. Πρέπει να γίνεται, είπε, η επαλήθευση, η πιστοποίηση και η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς επιστροφή κάποιων εξόδων.

Εξάλλου στο δικό της χαιρετισμό η Andriana Sukova, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ΓΔ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Ένταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ευελιξία που απαιτείται λόγω COVID- 19, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ελεγκτές αλλά και στην επιτακτική ανάγκη που αφορά την απορρόφηση κονδυλίων.

Ανέφερε ότι κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 οι ρυθμοί «ανέβηκαν» αλλά λόγω των καθυστερήσεων χρειάστηκε να γίνουν ειδικές προετοιμασίες για το κλείσιμο της περιόδου. Επεσήμανε πως ο ρόλος των ελεγκτικών αρχών είναι κρίσιμος και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος από την διπλή χρηματοδότηση. Η ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα αυτό είναι μηδενική, πρόσθεσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ανθή Φιλιππίδου από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο του φορέα για τη διαπραγμάτευση των κονδυλίων αλλά και τον προγραμματισμό. Στο συνέδριο παρέστησαν και άλλοι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Τρίτη.