Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθ

Ο εμβολιασμός παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της COVID-19, και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2022  το ποσοστό του πληθυσμού άνω των δεκαοκτώ ετών με πρωτογενή εμβολιασμό ήταν 86,1 τοις εκατό, ενώ 72 τοις εκατό εμβολιάστηκε με την ενισχυτική δόση, συμπεριλαμβανομένης της 3ης, 4ης και 5ης δόσης, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη. Σημείωσε ότι για τις ενισχυτικές δόσεις, χρησιμοποιούνται μόνο τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer  και της Moderna.

Η κα. Γιαννάκη μιλούσε στο πλαίσιο της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας για τους Εμβολιασμούς, που διοργάνωσαν σήμερα το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας  Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στον χαιρετισμό της, η κα. Γιαννάκη αναφέρθηκε στον εμβολιασμό ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της ανθρωπότητας για πρόληψη μεγάλου αριθμού ασθενειών και διατήρηση της υγείας, τονίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας έχει διαχρονικά επενδύσει στην ανοσοποίηση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού ως ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους.

Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενδυνάμωση των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας μέσω της συνεχής εκπαίδευσης, αφού ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί μια στατική δραστηριότητα, αλλά μια δυναμική διεργασία συνεχώς εξελισσόμενη. Έτσι, δήλωσε, σε μια εποχή που σηματοδοτείται από ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και από νέες προκλήσεις για το σύστημα υγείας, θα πρέπει να όλοι μας να συνεργαστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, τόνισε πως η προώθηση και η ανάδειξη της αξίας των εμβολιασμών αφορά άμεσα και άλλους επιστημονικούς κλάδους, "με τη συνεργασία και τη συμπόρευση των οποίων ευελπιστούμε πως θα διατηρήσουμε στη χώρα μας υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, αποφεύγοντας ανεπιθύμητα συμβάντα όπως την επανεμφάνιση επιδημιών από ξεχασμένα, λόγω των εμβολίων, νοσήματα".

Τόνισε, επίσης, πως η συμμετοχή στη σημερινή ημερίδα ομιλητών και από αυτούς τους κλάδους καταδεικνύει την συλλογική προσπάθεια και την κοινή ανάληψη δράσης και ευθύνης που καταθέτουμε, για προαγωγή του μέγιστου αυτού όπλου που μας παρέχει η επιστημονική γνώση.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, της Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.