Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Τις 17,000 έφτασαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, παρά την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, παραδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 Οι αριθμοί που καταγράφονται είναι διπλάσιοι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τριπλασιάστηκαν και οι αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, κατηγόρησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για απάθεια, καθώς όπως είπε δεν ελέγχει όσους εισέρχονται παράνομα στη νεκρή ζώνη, που καθηκόντως οφείλει να επιτηρεί.

Βολές κατά της ειρηνευτικής δύναμης υπήρξαν και από πλευράς του εκπροσώπου του Υπουργείο Εξωτερικών, Σταύρου Χατζηγιάννη.

Χαρακτήρισε υπερβολική και απαράδεκτη συμπεριφορά, να θεωρεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι ασκεί κυριαρχία στη νεκρή ζώνη και σε έδαφος το οποίο της παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπούς επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης. Και αποκάλυψε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αμφισβητεί ακόμη και περιοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν τα συρματοπλέγματα, τα οποία είναι εκτός νεκρής ζώνης και εντός των ελεγχόμενων από τη Δημοκρατία περιοχών.

Άριστος Δαμιανού- Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής 

Το πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ για τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, έχουμε τεθεί σε ευθεία σύγκρουση με την UNFICYP, την ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά ακόμη χειρότερα έχουμε τεθεί σε ευθεία σύγκρουση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυριάκος Χατζηγιάννης- Βουλευτής ΔΗΣΥ

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Πολύ σωστά λαμβάνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα μέτρα. Ασφαλώς από πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών σωστά δηλώνει ότι το μέτρο του συρματοπλέγματος δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο κανείς ή όσο οι περιστάσεις το απαιτούν.

Από πλευράς τους οι κάτοικοι απαιτούν την αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών παραπλανεί για την εγκληματική πράξη της κυβέρνησης», είπε η Εκπρόσωπος Ομάδας της Πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων, Αφροδίτη Λουγκρου.

Οι κάτοικοι στη δυτική Λευκωσία επανέλαβαν ότι τα συρματοπλέγματα όχι δεν μείωσαν τις μεταναστευτικές ροές, αλλά δημιούργησαν πολλά προβλήματα και στους ίδιους