Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πηλ

Τις προοπτικές του τομέα της βιομηχανίας, ως μία αξιόπιστη και σταθερή επιλογή σταδιοδρομίας, η οποία προσφέρει υψηλές αμοιβές και ευκαιρίες ανέλιξης και καταξίωσης για νέους και νέες, παρουσίασε την Πέμπτη στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Βιομηχανίας 17- 21 Οκτωβρίου, που φέτος διεξάγεται κάτω από τον τίτλο «#GiveIndustryAChance».

Μιλώντας στους μαθητές, η αρμόδια Υπουργός είπε ότι παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνει ο τομέας της βιομηχανίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων κατά 50% την περίοδο 2016-2021, ένα καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους κλάδους.

Όπως είπε αυτό που αποκόμισε από όλες τις επισκέψεις της στις βιομηχανίες, είναι το εύρος της βιομηχανίας σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και οι τεράστιες προοπτικές που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη, κάτι που συνεπάγεται δημιουργία νεών θέσεων εργασίας.

Εξέφρασε τον εντυπωσιασμό της σε σχέση με τα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν, για την παραγωγή καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων που ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις ανάλογα προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού.

«Μόνο περηφάνια νιώθουμε για τη βιομηχανία μας, η οποία με κινητήριο δύναμη τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου, ύψους €170 εκατ. τα δύο τελευταία χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα στόχευσαν στη βιομηχανία, επενδύει σε νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί πράσινες πρακτικές για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο», ανέφερε.

Η κ. Πηλείδου είπε πως το «μελανό σημείο» στην εξέλιξη της βιομηχανίας, είναι η μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, για να προσθέσει πως «αυτό που χρειάζεται η βιομηχανία είναι ανθρώπινο δυναμικό, νέους σας κι εσάς, ώστε να τη βοηθήσετε να πάει ακόμα πιο μπροστά».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι μαθητές που ακολούθησαν την τεχνική εκπαίδευση έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και εργοδότηση στη βιομηχανία, με εξαιρετικές αμοιβές.

Εξήγησε ότι στον τομέα της μεταποίησης οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί παίρνουν μέσο μισθό που ξεπερνά τα €1.900 το μήνα, ενώ οι τεχνικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες παίρνουν από €1.500 έως €1.700, την ώρα που ο μέσος μισθός σε άλλα επαγγέλματα δεν ξεπερνά τα €1.200.

Κάλεσε τους μαθητές να προετοιμάζονται κατάλληλα, επενδύοντας στο ταλέντο και τη διαφορετικότητά τους, συμπληρώνοντας ότι «καμία βιομηχανία και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γερές βάσεις».

Εξάλλου, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ. Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέλυσε το ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, λέγοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι η ανάπτυξη της Βιομηχανίας στην Κύπρο, αλλά και σε κάθε τόπο, είναι απαραίτητη για μια πιο υγιή και ισορροπημένη οικονομία.

«Δυστυχώς», είπε, «μερικές φορές υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι χώρες, όπως η Κύπρος, μπορούν να βασιστούν εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες, χωρίς να έχουν βιομηχανία. Αυτό είναι λάθος. Και η ιστορία το έχει αποδείξει με πανίσχυρες χώρες να έχουν πλησιάσει στη πτώχευση γιατί πίστεψαν ότι μπορούν να επιβιώσουν μόνο με τις υπηρεσίες».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έχει στήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει τόσο στην Μέση τεχνική εκπαίδευση, όσο και στο σύστημα μαθητείας, αλλά και να προσφέρει στους ενήλικες μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις εσπερινές τεχνικές σχολές, αλλά και τα μεταλυκειακά ινστιτούτα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», ωστόσο, πρόσθεσε πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας, ώστε να πεισθεί ο κόσμος ότι η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση «είναι ποιοτικές επιλογές για μικρούς και μεγάλους και απαραίτητα πρέπει να έχουμε περισσότερο κόσμο εξειδικευμένο πάνω σε θέματα τεχνικά, ούτως ώστε να βοηθηθεί και η βιομηχανία μας αλλά και ολόκληρη η οικονομία του τόπου».

Ο Βοηθός Διευθυντής Α’ της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, Νίκος Μιχαήλ, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και στενά συνυφασμένη με την άνθηση και βελτιστοποίηση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», για να σημειώσει πως «η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση θα πρέπει αναντίρρητα και διαχρονικά να αποτελεί μια ισχυρή συνιστώσα για ανάπτυξη και ευημερία».

Ανέφερε, παράλληλα, πως «η βιομηχανία της Κύπρου βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με την εγχώρια οικονομία», συμπληρώνοντας πως «δεν θα κουραστούμε ποτέ να ισχυριζόμαστε πως οικονομία, βιομηχανία και εκπαίδευση πρέπει πάντοτε να βρίσκονται στις υψηλές προτεραιότητες κάθε κυβερνητικής πολιτικής».