Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μπαλ

Μόνο υλικές, ευτυχώς, ζημιές προκλήθηκαν τα ξημερώματα, όταν στηθαίο ταράτσας επταώροφης πολυκατοικίας, στη Λεμεσό, αποκολλήθηκε και κατέληξε στο έδαφος. Ο Δήμος ήταν ενήμερος και εγείρεται θέμα συντήρησης των ιδιωτικών κτιρίων, δηλώνει ο δημοτικός μηχανικός, Αντώνης Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα, σε πολυκατοικία που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μακαρίου Γ’.  Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το στηθαίο αποκολλήθηκε και κατέληξε στη βεράντα του πρώτου ορόφου και στο δρόμο, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η σκηνή αποκλείστηκε από την Αστυνομία και το πρωί ξεκίνησαν εργασίες απομάκρυνσης των μπάζων.

Σε δηλώσεις του στη σκηνή, ο δημοτικός μηχανικός, Αντώνης Χαραλάμπους, ανέφερε πως ήταν εις γνώση του Δήμου το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη οικοδομή, από τον περασμένο Απρίλιο, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη εμπίπτει στις επικίνδυνες οικοδομές κατηγορίας Β’, με την έννοια του ότι δεν είναι επικίνδυνη για κατεδάφιση, αλλά έχει επικίνδυνα σημεία».

«Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και ειδοποιηθήκαν γραπτώς όλοι οι ιδιοκτήτες και εγείρεται ξανά το μεγάλο θέμα της μη συντήρησης των ιδιωτικών κτιρίων, πόσο μάλλον πολυκατοικιών και ειδικά στη Λεμεσό» ανέφερε, και υπέδειξε ότι εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταρτιστεί νομοθεσία για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των κτιρίων.

Κάλεσε δε το ΕΤΕΚ, την Πολιτεία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δουν το θέμα και να προωθηθεί η σχετική νομοθεσία, υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια είναι πάνω από όλα» ενώ διερωτήθηκε τι θα γίνει στο μέλλον χωρίς μια τέτοια νομοθεσία, όταν σήμερα ανεγείρονται ουρανοξύστες στη χώρα μας.

Ο Δήμος Λεμεσού, σύμφωνα με τον δημοτικό μηχανικό του, διατηρεί κατάλογο με τις επικίνδυνες οικοδομές και «στέλνουμε συχνά επιστολές, κινούμαστε με αγωγές, λαμβάνουμε μέτρα και σε κάποιες περιπτώσεις επεμβαίνουμε».

«Θεωρώ ότι η ευθύνη μας είναι μεγάλη για όλους μας ,κυρίως για την Πολιτεία», συμπλήρωσε.

Δήμος Λεμεσού: «100 οικοδομές έχουν προκηρυχθεί επικίνδυνες»

Με φόντο το περιστατικό κατάρρευσης μπαλκονιού, από την πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού, τονίζει με ανακοίνωση του ότι από την πρώτη στιγμή όλες οι υπηρεσίες του κινητοποιήθηκαν άμεσα και σε συνεργασία με την Αστυνομία λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τους ένοικους όσο και για τους διερχόμενους πολίτες.

Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι έχουν ήδη αποσταλεί προειδοποιητικές επιστολές σε 350 και πλέον οικοδομές εκ των οποίων οι 100 έχουν  προκηρυχθεί επικίνδυνες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου:

Με αφορμή το σημερινό περιστατικό πτώσης στηθαίου οροφής της πολυκατοικίας MARINOS Building, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή όλες οι υπηρεσίες του κινητοποιήθηκαν άμεσα και σε συνεργασία με την Αστυνομία λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τους ένοικους όσο και για τους διερχόμενους πολίτες. Σε επιτόπια επίσκεψη, οι Μηχανικοί του Δήμου διερεύνησαν και κατέγραψαν τα αίτια πτώσης του στηθαίου και δόθηκαν οδηγίες για άμεση άρση της επικινδυνότητας που προκλήθηκε ένεκα της πτώσης.

Ο Δήμος Λεμεσού στα πλαίσια λήψης παραπόνων από Δημότες ή/και επιτόπιων ελέγχων, απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 350 και πλέον οικοδομές (περιλαμβανομένου μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά κτλ) που βρίσκονται εντός των Δημοτικών του ορίων, εκ των οποίων οι 100 έχουν προκηρυχθεί επικίνδυνες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες του Δήμου Λεμεσού βασίζονται στον Περί Οδών και Οικοδομών Νόμο και συγκεκριμένα στα άρθρα 15Α και 15Β, που αφορούν οικοδομές που χρήζουν επισκευή και επικίνδυνες οικοδομές αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες των Άρθρων, η Δημοτική Αρχή καλεί τους ιδιοκτήτες όπως προβούν στην λήψη μέτρων μέσω διαφόρων δράσεων που περιγράφονται στα άρθρα, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οικοδομής τους. Πιο ειδικά, με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 15Β, ο Δήμος Λεμεσού δύναται να εισέλθει αυτεπάγγελτα στην επικίνδυνη οικοδομή ή/και εκκενώσει την οικοδομή προκειμένου να εξασφαλιστούν εκείνα τα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας.

Σήμερα, η επικινδυνότητα σε ένα σημαντικό αριθμό επικίνδυνων οικοδομών έχει αρθεί, είτε με την συμβολή των ιδιοκτήτων, ως απάντηση στις επιστολές του Δήμου, είτε με την άμεση συμβολή του Δήμου επικαλούμενος το Άρθρο 15Β του Νόμου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανάλαβε και ολοκλήρωσε την διεκπεραίωση του Έργου επιδιόρθωσης της πολυκατοικίας Salonica Block A επί της οδού Θεσσαλονίκης που κηρύχτηκε επικίνδυνη και βρίσκεται πολύ κοντά στην κατακύρωση της προσφοράς για επιδιόρθωση της επικίνδυνης πολυκατοικίας Diamond Court στην Νεάπολη.

Το κόστος επιδιόρθωσης για άρση της επικινδυνότητας που αφορά είτε εξολοκλήρου μια οικοδομή είτε μέρος της, το οποίο αναλαμβάνει ο Δήμος Λεμεσού, το επωμίζονται στην συνέχεια

οι ιδιοκτήτες με την προσθήκη σε αυτό των Διοικητικών εξόδων. Ο Δήμος Λεμεσού στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το πιο πάνω σκοπό, διασφάλισε την νομική δίοδο και την ενσωμάτωση ΜΕΜΟ στην ιδιοκτησία του δημότη που δεν συμμορφώνεται. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι με βάση το άρθρο 15Ε του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, η Δημοτική Αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €20.000 και ημερήσιο πρόστιμο €200 σε όλους τους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του Νόμου και δεν αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση της οικοδομής τους για άρση της επικινδυνότητας της.

Ο Δήμος Λεμεσού θεωρεί ότι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή των δύο πιο κάτω βασικών μέτρων:

1. Την εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων

2. Καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τις αναλογούν.

Στο παρελθόν, ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε στο να επικαιροποιηθεί η Νομοθεσία με πιο αποτελεσματικά πολεοδομικά εργαλεία. Το μοναδικό που πέτυχε να αλλάξει, ήταν να επιτραπεί στις τοπικές αρχές να λαμβάνουν νομικά μέτρα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις του Δήμου (φυσικά χωρίς να καταργεί την νομική υποχρεώσει των Δήμων για άρση της επικινδυνότητας). Ωστόσο, αυτό ποτέ δεν ήταν το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η Νομοθεσία και το νομικό πλαίσιο να είναι τέτοια που να υποχρεώνουν όλους μας (πολίτες και αρχές) να θεωρούμαι την ασφάλεια προτεραιότητα χωρίς την απαραίτητη επιβολή λήψης μέτρων. Οι δυο εισηγήσεις που αναφέρονται ανωτέρω, θεωρούμαι ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία συνθηκών ελαχιστοποίησης του προβλήματος. Ο Δήμος Λεμεσού τίθεται στην διάθεση όλων των Αρμόδιων Υπηρεσιών και Οργάνων τόσο για την πολιτική στήριξη όσο και για την όποια τεχνογνωσία διαθέτει. Σημειώστε επίσης, ότι τα Δημόσια Κτίρια θεσμοθετημένα, ελέγχονται από τα Δημόσια Έργα.

Η λήψη δραστικών αποφάσεων στα θέματα των Επικίνδυνων Οικοδομών κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή μοιραίων περιστατικών.

Άμεση λήψη μέτρων για διασφάλιση της προστασίας του κοινού, ζητά το ΕΤΕΚ

Την επιτακτική ανάγκη όπως προχωρήσει άμεσα η λήψη μέτρων, που θα διασφαλίσουν την προστασία του κοινού, τονίζει εκ νέου ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, με αφορμή την κατάρρευση στηθαίου οροφής από πολυκατοικία σε πολυσύχναστη λεωφόρο στη Λεμεσό.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ καλεί την Πολιτεία και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ανταποκριθούν στο κάλεσμά του, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αναφέρει πως το σημερινό περιστατικό είναι σε συνέχεια δύο πρόσφατων περιστατικών κατάρρευσης μπαλκονιών και προβόλου στην Πάφο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών, σημειώνοντας πως «καθίσταται σαφές πως είναι καθαρά από τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα και πως έχουμε βρεθεί πλέον στο σημείο μηδέν για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή νέων δυσάρεστων καταστάσεων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Μέχρι να καταστεί εφικτή η ψήφιση και εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, το Επιμελητήριο προτείνει την επιχορήγηση από το κράτος της διενέργειας επιθεωρήσεων από καταρτισμένους Μηχανικούς σε κτήρια όπου τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι εντονότερα και ειδικότερα σε κτήρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο κ. Κωνσταντή. 

Εξάλλου, εκφράζει την ετοιμότητα του ΕΤΕΚ να προχωρήσει το ίδιο σε καταρτισμό καταλόγου μηχανικών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον οπτικό έλεγχο οικοδομών, μέσω σχετικής ανοικτής πρόσκλησης προς όλους τους μηχανικούς που έχουν τη σχετική κατάρτιση.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι πέραν της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων και των όποιων νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών, «θα πρέπει και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες οικοδομών οι οποίοι φέρουν την ευθύνη να διατηρούν την οικοδομή τους σε κατάσταση που δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία των ενοίκων και των διερχομένων».

 

 

Φωτογραφίες από το σημείο:

μπαλ
μπλα
μπα
μπα
μπλα
μπα