Τηλεόραση Ραδιόφωνο
π0['ο

Η Τουρκία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αποτροπής των παράνομων μεταναστών και τους επιτρέπει να αναχωρούν από τα εδάφη της για τις κατεχόμενες περιοχές για να καταλήξουν στην Κυπριακή Δημοκρατία  διαμέσου της πράσινης γραμμής, δήλωσε η  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κ. Δράκου είπε ότι "επιβάλλεται η συμμόρφωση όλων των τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, με τις δεσμεύσεις τους για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τα εδάφη τους και για επιστροφή όσων παράτυπα καταλήγουν σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω των εδαφών τους".

Οι Υπουργοί των 27 συζήτησαν μεταξύ άλλων και αναζήτησαν τρόπους για ενίσχυση των νομικών και πρακτικών εργαλείων που η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεση τους για την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης".

Σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρια Υπουργός, "τόνισε τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο όπως η ποινικοποίηση της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αρχές για εντοπισμό θυμάτων ή μαρτύρων εγκλημάτων ανάμεσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες".

Κατά το συνέδριο, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης των δικαστών ως βασικό πυλώνα διασφάλισης της ποιότητας και επάρκειας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η κα Δράκου ενημέρωσε τους εταίρους για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η Σχολή Δικαστών, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Κύπρο από το 2020 υπό το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολούθως οι Υπουργοί συζήτησαν την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών σε περιόδους κρίσεων. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη τα οποιονδήποτε μέτρα να λαμβάνονται στην βάση των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, ενώ τονίστηκε και ο κίνδυνος που προέρχεται από την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου.