Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συνεδριο εκπαιδευση

Οι γενικευμένες και στερεότυπες απόψεις και προκαταλήψεις λειτουργούν εις βάρος των φύλων και ευθύνονται για την άνιση μεταχείρισή τους και για αυτό επιβάλλεται ουσιαστική και στοχευμένη εκπαίδευση, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα: «Φύλο και Εκπαίδευση: Θεωρία, Πολιτική, Πρακτικές».

Συνέδριο στο Φιλοξενία

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι το σχολείο μπορεί και οφείλει να είναι φορέας αλλαγής.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον αποδεσμευμένο από στερεότυπα μπορεί να θέσει γερά θεμέλια, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν ελεύθερα και να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συνέχισε η κ. Δημητρίου, έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές της την προώθηση της ισότητας των φύλων στις κοινοβουλευτικές της δράσεις και την οικοδόμηση, για την υλοποίηση του στόχου, σχετικών συνεργασιών με αρμόδιους φορείς, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Προκλήσεις παρά το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρά το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερες προκλήσεις στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, αν και οι γυναίκες της Κύπρου δεν υστερούν σε καμία περίπτωση σε επίπεδα εκπαίδευσης και μόρφωσης, απεναντίας σε έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπερτερούν γνωσιολογικά, δεν συμμετέχουν ισότιμα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σημείωσε ακόμη, ότι οι θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενες και οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στις τρεις μορφές εξουσίας, εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, είπε, εξακολουθεί να μην είναι ισότιμη, το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό χάσμα συνεχίζει να υφίσταται, ενώ τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας των γυναικών είναι διαχρονικά υψηλότερα.

Η κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι η ανισότητα των φύλων δεν περιορίζεται μόνο στον σεξισμό που υφίστανται οι γυναίκες, κάνοντας λόγο για τις γυναικοκτονίες και τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης γυναικών και κοριτσιών που ταλανίζουν τόσο την Κύπρο όσο και την παγκόσμια κοινότητα.

Ανεπαρκή τα μέτρα και οι πολιτικές

Όλα αυτά, σημείωσε, επιβεβαιώνουν πως τα όποια μέτρα και πολιτικές έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί μέχρι στιγμής κρίνονται ανεπαρκή και αναποτελεσματικά στο να αμβλύνουν τις υπονομευτικές επιδράσεις που δημιουργούν οι κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις για τον καταμερισμό των ρόλων και τη δυναμική των διαφυλικών σχέσεων.
Απαιτείται, κατέληξε η κ. Δημητρίου, εκπαίδευση η οποία να ενσωματώνει στη φιλοσοφία και την πρακτική της τη διάσταση του φύλου, η οποία να επαναδιαπραγματευθεί τον ρόλο και την εικόνα των φύλων στον δημόσιο βίο και θα αντιστρέψει τη γνώση, τις αξίες και τα στερεότυπα που οδηγούν στην ανισότητα.  
Το σχολείο μπορεί και οφείλει να είναι φορέας αλλαγής, και χρειάζεται να λειτουργεί ως μηχανισμός άρσης έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων, σημείωσε από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε η αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Έλενα Χατζηκακού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι, η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδες δικαίωμα και κεφαλαιώδη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, έχει αναπτυχθεί στρατηγική για την ισότητα των φύλων για την περίοδο 2020-2025 προκειμένου να δημιουργηθεί μια Ευρώπη που να διασφαλίζει την ισότητα των φύλων, όπου η έμφυλη βία, οι διακρίσεις λόγω φύλου και η διαρθρωτική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών θα αποτελούν παρελθόν.

Συμπλήρωσε ότι, παρά την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της ισότητας των φύλων σε πολλαπλούς τομείς, όπως οι τομείς της εργασίας, της αμοιβής, της γνώσης, της εξουσίας, της υγείας και της εκπαίδευσης, οι έμφυλες ανισότητες και οι διακρίσεις αποτελούν μια πραγματικότητα και χρειάζονται αλλαγές
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνέχισε, με βαθιά συναίσθηση της αποστολής του για προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με συνέπεια και προσήλωση, δίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του θέματος στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ο Υπουργός, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι, προωθείται ένα σχολείο «στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται, δεν περιθωριοποιείται, δεν στιγματίζεται, δεν περιφρονείται και δεν δυστυχεί εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας»

Είπε ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση το αναλυτικό πρόγραμμα οργανώνεται και εφαρμόζεται με επίκεντρο την πρόνοια αποτελεσματικής πρόληψης και εξάλειψης των αρνητικών συνεπειών που συχνά συνοδεύουν παιδιά με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα όσον αφορά στο φύλο, την αναπηρία, δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, οικονομική δυσπραγία και διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέσω του αναλυτικού προγράμματος αγωγής υγείας γίνεται μια πιο συστηματοποιημένη προσπάθεια για αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, εκείνων των στερεοτύπων δηλαδή που αγκυλώνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και ταυτότητες τις οποίες επιβάλλει η κοινωνική κατασκευή του φύλου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αντιρατσιστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας καθώς και στην πολιτική για πρόληψη και διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με τις οποίες ο σεξισμός, η έμφυλη βία, η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταδεικνύονται ως είδη ρατσισμού ή ρατσιστικού εκφοβισμού, τα οποία τα σχολεία οφείλουν να διαχειρίζονται με μηδενική ανοχή.

Επιπλέον, πρόσθεσε, στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ειδική διατμηματική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των διευθύνσεων και υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπό το συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η επιτροπή αυτή συντονίζει όλα τα θέματα ισότητας φύλου που αφορούν στις δράσεις του Υπουργείου, και αναπτύσσει και υλοποιεί, ανά τριετία, σχέδια δράσης για την έμφυλη ισότητα στοχεύοντας στην καταπολέμηση και άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων μέσα και έξω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Εξάλλου, δήλωσε ότι, παρακολουθώντας τους αγώνες γυναικών σε όλο τον κόσμο ενάντια σε απολυταρχικά καταπιεστικά καθεστώτα, για διεκδίκηση δικαιωμάτων που στον ευρωπαϊκό χώρο ίσως να θεωρούνται αυτονόητα, «δεν θα μπορούσαμε παρά να εμπνευστούμε και να συνεχίσουμε με περαιτέρω βελτιώσεις και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα».

Η Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός εξέφρασαν τις ευχές τους για επιτυχία του συνεδρίου και συνεχάρηκαν τους λειτουργούς της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, για την οργάνωση του συνεδρίου.

Δείτε φωτογραφίες από το συνέδριο:
 

συνεδριο εκπαιδευση
συνεδριο εκπαιδευση