Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συνέδριο Euroasia Interconector

Καθοριστική δύναται να είναι η συνδρομή των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου στο ενεργειακό ισοζύγιο και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ειπώθηκε για άλλη μια φορά από  όλους σχεδόν τους ομιλητές της συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο Υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου και οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας και της Ιορδανίας.

Οι εργασίες του φόρουμ που φιλοξενήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και την προεδρία του οποίου το τρέχον έτος ασκεί η Κύπρος, άνοιξαν με χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας,  ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τις προοπτικές εξαγωγής του φυσικού αερίου της περιοχής είτε μέσω LNG είτε μέσω αγωγών.

 
Πρόεδρος Αναστασιάδης

Και θέλω να επαναλάβω ότι η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των εξαιρετικών της σχέσεων και των μακροχρόνιων συνεργασιών της στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες, σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει και να είναι ενεργό μέρος των ενεργειακών λύσεων που έχει να προσφέρει η περιοχή μας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ενέργεια θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2027 και μόλις επιτευχθεί η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση, η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας που θα μπορούσε να εξαχθεί ή να ανταλλάσσεται.

Τις δυνατότητες των κοιτασμάτων της λεκάνης της Λεβαντίνης να συνδράμουν στις προσπάθειες απεξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 
Κάντρι Σίμσον

Οι αξιόπιστοι ενεργειακοί μας εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο και οι άλλοι θα μπορούσαν να βοηθούσαν την Ευρώπη να αντικαταστήσει και το τελευταίο μόριο ρωσικού αερίου, πετυχαίνοντας ένα πιο ανθεκτικό σύστημα.

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, προεδρεύουσα του συνέδριου σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στις εξελίξεις το φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.  

Νατάσα Πηλέιδου

Το EMGF έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο στην βοήθεια της Ε να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές αλλά επίσης να βοηθήσει την περιοχή προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, στο ξεκλείδωμα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων μας.

Ακολούθησε υπουργικό πάνελ,  στο οποίο συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί ενέργειας από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ο Γενικός Γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum και η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως η κ. Σίμσον, έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας και τις προοπτικές συνδρομής των φυσικών πόρων της περιοχής στην ανακούφιση των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.