Τηλεόραση Ραδιόφωνο
\κ

Η Κύπρος φιλοξενεί σήμερα το συνέδριο του διακυβερνητικού οργανισμού Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum, EMGF) με επίκεντρο των διεργασιών την εμπλοκή της Ανατολικής Μεσογείου στις προσπάθειες απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στην κρίσιμη συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας και των συνεπαγόμενων προβλημάτων ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, θα συμμετέχει η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Ελλάδας και ο Γενικός Γραμματέας του φόρουμ, Οσάμα Μομπάρεζ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη και παρατηρητές του φόρουμ θα εκπροσωπηθούν σε κατώτερο επίπεδο. Στο EMGF συμμετέχουν ως μέλη η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, ενώ καθεστώς Παρατηρητών έχουν η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι ΗΠΑ.

Την έναρξη του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πέραν των 100 συνέδρων, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώ πέραν των ομιλιών από την κ. Πηλείδου ως προεδρεύουσας του φόρουμ θα υπάρξουν και ομιλίες από την Κάντρι Σίμσον και τον ΓΓ του EMGF. Της έναρξης του συνεδρίου θα ακολουθήσει Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

«Μαζί με την Επίτροπο Σίμσον και τους ομολόγους μου της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας, καθώς και τον ΓΓ του EMGF θα εξετάσουμε το ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ στην προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας που απαιτείται για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της πράσινης συμφωνίας, αλλά και για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε η κ. Πηλείδου σε συνέντευξη Τύπου για τη εξαγγελία του συνεδρίου την Τρίτη.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το απογευματινό, πιο τεχνοκρατικό μέρος του Συνεδρίου θα είναι κλειστό στα ΜΜΕ και αφορά σε μια ευρύτερη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του EMGF.