Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερουσαλημ επεισοδια

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής για δεύτερη συνεχή νύχτα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με επίκεντρο τις αραβικές συνοικίες Σεχ-Ζεράχ, Σουρ-Μπάχερ, Ρας Ελ-Αμούντ και Ισαουΐα, μεταξύ νεαρών Αράβων διαδηλωτών και δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας και συνοριοφυλακής.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των Αράβων και Εβραίων κατοίκων της συνοικίας Σεχ-Ζεράχ με αποτέλεσμα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να προβούν σε συλλήψεις Αράβων νεαρών διαδηλωτών και να τραυματισθεί 17χρονος Εβραίος από πέτρες.

Στο σημείο των βίαιων αντιπαραθέσεων παρέστη οπλισμένος και ο υποψήφιος βουλευτής του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Στη συνοικία Ρας Ελ-Αμούντ συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε Άραβες νεαροί διαδηλωτές ενώ πετούσαν πέτρες, βομβες μολότοφ και βεγγαλικά κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν περιορισμένα σε σχέση με τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν εκδηλωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και διήρκησαν με αμείωτη ένταση σε όλες σχεδόν τις αραβικές συνοικίες έως τις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Ανακοινώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ θα παραταθεί και σήμερα, με επίκεντρο την Παλιά Πόλη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν διαδηλώσεις πριν και μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Ωστόσο, οι αρχές δεν ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν περιορισμούς στην έλευση των μουσουλμάνων πιστών προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Από την άλλη, έχουν προγραμματισθεί για σήμερα τις μεσημεριανές ώρες διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Άραβες κατοίκους της Ιερουσαλήμ σε πόλεις του βορείου Ισραήλ με συμπαγή αραβικό πληθυσμό όπως στην Χάιφα και σε αραβικά αστικά κέντρα της Γαλιλαίας.