Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στην χώρα μας σε περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων τα στοιχεία καθώς και οι φωτογραφίες συλληφθέντων δεν δημοσιοποιούνται. Με φόντο λοιπόν το αποτρόπαιο περιστατικό με την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στην Ελλάδα και την δημοσιοποίηση των στοιχείων του 53χρονου ύποπτου της υπόθεσης άνοιξε η συζήτηση γιατί στην Κύπρο δεν δημοσιοποιούνται φωτογραφίες υπόπτων ενώ στην Ελλάδα προχωρούν στην δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. 

Τους λόγους για τους οποίους δεν δημοσιοποιούνται φωτογραφίες και στοιχεία συλληφθέντων στην Κύπρο παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις εξήγησε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης.

Ο πρώτος λόγος κατά τα λεγόμενα του κ. Χριστοφίδη είναι γιατί ο κάθε ύποπτος φέρνει μαζί του κάποια δικαιώματα εφόσον ζει σε ένα κράτος δικαίου, και διασφαλίζεται από διάφορες διεθνείς νομοθεσίες όπως είναι το τεκμήριο της αθωότητας, «επομένως ο κάθε ένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από ειδικό και κατάλληλο δικαστήριο», υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης. 

Συνέχισε λέγοντας πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζει πέραν των συνταγματικών διατάξεων και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που υιοθετήθηκε από το 1962 και τις συνταγματικές επιταγές όπου διασφαλίζεται αυτό το δικαίωμα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Χριστοφίδης θέλησε να φέρει ένα παράδειγμα όπου παλαιότερα στην Κύπρο αθωώθηκε ύποπτος επειδή η υπόθεση καθώς και η δημοσιοποίηση των στοιχείων του διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης.

«Στην Κύπρο, παλαιότερα είχαμε υπόθεση που οδηγήθηκε ενώπιον Κακουργιοδικείο. Ύποπτος κατηγορήθηκε για μεγάλης απαξίας αδικήματα καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείου και το εφετείο σε δεύτερο βαθμό αναίρεσε την προηγούμενη δίκη, ακύρωσε την καταδίκη του επικαλούμενο ότι η ενασχόληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης οδήγησε στον προφυλακισμό του  με αποτέλεσμα να παραβιαστεί αυτό που είναι θεμελιώδες το δικαίωμα στην δίκαιη δίκη και το τεκμήριο της αθωότητας.», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τώρα όσον αφορά για το τι ισχύει στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι υπάρχει ειδική διάταξη, και είναι εξαίρεση του νόμου. Όπως επεσήμανε η διάταξη αυτή προκαλεί αντιδράσεις από τον δικηγορικό σύλλογο της Ελλάδας, ο οποίος διαφωνεί με αυτή την εξαίρεση.