Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ναυτιλια

Άκρως επιτυχημένο καταγράφεται το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» το οποίο ολοκλήρωσε, την Τετάρτη, το διεθνές μέρος του, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος την ίδια ώρα ανέφερε ότι η σημερινή 3η μέρα προκάλεσε συγκίνηση στους σύνεδρους, από τη ζωντανή μαρτυρία του Πολωνού ναυτικού Andrzej Lasota, που κρατείτο για σχεδόν δυο χρόνια στις μεξικανικές φυλακές.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ.Δημητριάδης «σήμερα είχαμε ένα εξαιρετικό πάνελ με φιλοξενούμενο τον Πολωνό καπετάνιο Andrzej Lasota, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του για την 20μηνη κράτηση του στις μεξικανικές φυλακές, όταν το 2019 εντοπίστηκαν 225 κιλά κοκαΐνης σε υπό κυπριακής σημαίας πλοίο».

Ήταν, συνέχισε, πολύ φορτισμένη και συγκινησιακή η όλη ατμόσφαιρα γιατί ο καπετάνιος, ο οποίος ο ίδιος είχε υποδείξει στις αστυνομικές αρχές τα εμπορευματοκιβώτια με το παράνομο φορτίο, μίλησε για τα όσα βίωσε στις φυλακές περιμένοντας την απελευθέρωση του, που ήρθε τελικά το 2021.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα για να αντιληφθούν οι χώρες ότι δεν μπορούν να θυματοποιούνται οι ναυτικοί», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

Η άλλη θεματική, πρόσθεσε, αφορούσε την όλη εικόνα της ναυτιλίας και «πώς μπορούμε να την βελτιώσουμε, όπου αναλύθηκε το γεγονός ότι η ναυτιλία δεν είναι κάτι που ο κόσμος βλέπει και γι αυτό πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να γίνει αντιληπτό τι πραγματικά συνεισφέρει στις οικονομίες και τα νοικοκυριά».

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εντάξουμε την ναυτιλιακή διπλωματία στις εξωτερικές μας σχέσεις και να υπάρχει εξωστρέφεια στην παγκόσμια ναυτιλία «κάτι το οποίο πρεσβεύει η Κύπρος και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Το γενικό μήνυμα του συνεδρίου είναι πως, ως ναυτιλιακή παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι στα μηνύματα που μεταφέρουμε και στις θέσεις μας, να μην υπάρχει κατακερματισμός τους, αλλά μια δυνατή και ενωμένη φωνή, να είμαστε πιο διαφανείς, τόσο με τις ρυθμιστικές αρχές όσο και με τους οργανισμούς», συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την επιτυχία του φετινού συνεδρίου, το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αριθμό συνέδρων (πέραν των 900) από περίπου 35 χώρες.

Το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», υπέδειξε, ανανεώνει το ραντεβού του, όχι σε δυο χρόνια, αλλά το 2023, καθώς το 2021 είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας και «θα προσπαθήσουμε να είναι ακόμη πιο καινοτόμο και καλύτερο από κάθε φορά».

Ικανοποίηση για την επιτυχία του συνεδρίου εξέφρασε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος.

«Από πλευράς του ΚΝΕ, που εκπροσωπεί την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανίας, θεωρούμε ότι το συνέδριο, μετά την αποχή τριών ετών φυσικής δραστηριότητας, έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, τόσο σε αριθμό συνέδρων, όσο και ομιλητών», είπε ο κ. Καζάκος.

Το γεγονός ότι τα θέματα του συνεδρίου ήταν επίκαιρα, σε συνάρτηση με το ότι συμμετείχαν στο υψηλότερο επίπεδο, οργανισμοί και φορείς, τόσο σε διακυβερνητικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, «αποδείχθηκε από το γεγονός ότι όλες οι συζητήσεις είχαν ξεπεράσει τον προκαθορισμένο χρόνο τους», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι, ως βιομηχανία, «το βασικότερο στοιχείο ήταν η έμμεση προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας και της υποδομής που έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια» ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από τα σχόλια των παρευρισκόμενων, τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και κατά τη διάρκεια των πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Καζάκος, από τα σχόλια αυτά αποδεικνύεται πως «όντως η Κύπρος έχει προχωρήσει θετικά και ανοδικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής υποδομής, τόσο με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ενώ σημείωσε ότι «έχει υποδειχθεί από διάφορους ομιλητές ότι το συνέδριο είναι παράδειγμα προς μίμηση των ναυτιλιακών δρώμενων παγκοσμίως».

Την ίδια ώρα, ο ΓΔ του ΚΝΕ υπενθύμισε πως «η μικρή Κύπρος, από την 1/1/2022, έχει ταυτόχρονα την Προεδρία της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών και την 1η Αντιπροεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου με τον τέως και τον νυν Πρόεδρο μας, αντίστοιχα».

Η επιλογή τους, σημείωσε, δεν ήταν τυχαία «και αυτό καταδεικνύει τον βαθμό αναγνώρισης της Κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και το βαθμό ευθύνης που αναλαμβάνει σε πολύ δύσκολες εποχές όπως για την απανθρακοποίηση και τη μετάβαση σε μηδενικούς ρύπους».

Η κυπριακή ναυτιλία, συνέχισε, έχει ενεργότατη συμμετοχή σε θέματα χάραξης διεθνούς πλοιοκτητικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι η ναυτιλία δεν είναι εναντίον του πράσινου μετασχηματισμού αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού το μεγαλύτερο κόστος της είναι τα καύσιμα. «Είμαστε η πρώτη βιομηχανία που θέλει να επενδύσει σε πράσινες επιλογές εφόσον αυτές είναι ασφαλείς και διαθέσιμες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως, αν και το διεθνές μέρος του συνεδρίου έχει ολοκληρωθεί, αύριο θα πραγματοποιηθεί ένα τεχνικό φόρουμ, το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου από το 2019 και αφορά κυρίως την τοπική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

ναυτιλια
ναυτιλια
ναυτιλια