Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλλα Κυριακίδου

Να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την εποχική γρίπη κάλεσαν τις χώρες της Ευρώπης σε κοινή δήλωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Χέντρι Π. Κλούγκε και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Άντρεα Άμον.

«Αν και η κατάσταση δεν είναι όπως πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει» τονίζουν οι τρεις αξιωματούχοι στην κοινή τους δήλωση.

Επισημαίνοντας πως οι δείκτες αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη, τη στιγμή που αναμένεται με την άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα να επανέλθει η εποχιακή γρίπη, οι αξιωματούχοι σημειώνουν πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

«Η πιθανή παράλληλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, με πιθανότητα να αυξηθεί η πίεση τόσο στα νοσοκομεία όσο και στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από σχεδόν τρία έτη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η επιβάρυνση αυτής της παράλληλης κυκλοφορίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποφευχθεί» τονίζεται.

«Μαζί με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας κατά αμφότερων των ιών. Καλούμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων μέσω της συγχορήγησης εμβολίων κατά της γρίπης και κατά του κορονοϊού, όποτε αυτό είναι εφικτό» προστίθεται.

Οι τρεις αξιωματούχοι καλούν της χώρες της Ευρώπης «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τα μη εμβολιασμένα άτομα, διασφαλίζοντας ότι θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, και παράλληλα να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις».

Καθώς πολλά από τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη, οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους τη σημασία όπως εμβολιαστούν και για τις δύο «οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις».

Όπως επισημαίνουν, «το νότιο ημισφαίριο όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας βίωσε μια πρώιμη και εξαιρετικά ενεργή περίοδο γρίπης» και δεν απέκλεισαν «να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών από τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη» τονίζουν.