Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκωσίας

Εντατικοποιημένες είναι οι προσπάθειες της ΕΕ για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ νεκρή ζώνη στην Λευκωσία, δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα προσθέτοντας ότι εργάζονται ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Σύμφωνα με ανταπόκριση δημοσιογράφου της Γενί Ντουζέν από τις Βρυξέλλες, η κ. Φερέϊρα απαντώντας σε δική του ερώτηση στο πλαίσιο εκδήλωσης για την «Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων», είπε ότι κοινά έργα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου και απαντώντας στην ερώτηση του Όζογλου, υπενθύμισε ότι πρόσφατα ήταν η ίδια στην Κύπρο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με «δημάρχους» στα κατεχόμενα και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο. Διαπίστωσε, ανέφερε, ότι υπάρχει μια πρόθεση και βούληση για δικοινοτικά έργα και μια ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται εντατικά για το συγκεκριμένο έργο. «Δουλεύοντας υπό την εντολή των ΗΕ, η ομάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κύπρο και προσπαθεί να προωθήσει κοινά έργα».

Ο δημοσιογράφος γράφει ότι η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ προβλέπεται να γίνει στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας και προσθέτει ότι η κ. Φερέιρα μίλησε για εμπόδια, τα οποία προσπαθούν να ξεπεράσουν, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Και σε αυτό έργο, όπως και σε άλλα, υπάρχει ανάγκη στήριξης από την κοινωνία των πολιτών», είπε. Αναφέρθηκε και στην κατοχύρωση του χαλλουμιού/ hellim ως ΠΟΠ ως παράδειγμα κοινού έργου από το οποίο ωφελήθηκαν και οι δύο κοινότητες.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, έχει διατεθεί 1 δισ. ευρώ για την Κύπρο. Προστίθεται ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από πόρους της ΕΕ εκτός από το Πρόγραμμα Βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή Κοινότητα, το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι φτάνει τα 33,4 εκ. ευρώ το 2022. Ωστόσο, σημειώνεται, μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για κάποια κοινά έργα. Σημειώνεται επίσης ότι δεν έχει καθορισθεί ακόμα η δυνατότητα και ο προϋπολογισμός για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΕ.