Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεσαιωνικο φεστιβαλ

Παρά τη βροχή, χθες βράδυ χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την τελετή έναρξης του 17ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Η τελετή άρχισε με την παρέλαση συγκροτημάτων και ομάδων κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου.

Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία «50 Χρόνια Χρυσάφι» η οποία σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των 8ήμερων εκδηλώσεων του 17ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. 

Τα εγκαίνια του 17ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας τέλεσε ο Υφυπουργός Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του θεσμού, ενισχύει και ενθαρρύνει τη διοργάνωση των οκταήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε συνεχόμενη διάρκεια τόσο στην Κύπρο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Πρόκειται, ανέφερε, «για μια τολμηρή εναλλακτική πρόταση στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου, η οποία δημιουργεί την ευκαιρία για συνέργειες με αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού, ενώ η διαδραστική του λειτουργία μεταξύ των καλλιτεχνών, που συμμετέχουν αλλά και του κοινού, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Ως κυβέρνηση, πρόσθεσε, «επικροτούμε με κάθε τρόπο ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, που προσδίδουν έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν το μορφωτικό επίπεδο και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν».

Ο κ. Κόκκινος συνεχάρη τον Δήμαρχο Αγιας Ναπας Χρίστο Ζαννέττου και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάλληλη προετοιμασία του Φεστιβάλ, ώστε να είναι από κάθε άποψη άρτιο στην οργάνωση, αξιοσημείωτο στη θεματολογία και καλλιτεχνικά καινοτόμο.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε πως μέσα από αυτό το ιστορικό φεστιβάλ ο Δήμος φιλοδοξεί να αναβιώσει και πάλι το άρωμα και την ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής εποχής στον τόπο μας, η οποία διήρκεσε τρεις και πλέον αιώνες.

«Ανοίξαμε απόψε το χρονοντούλαπο της ιστορίας και ξυπνήσαμε θρύλους μια άλλης εποχής, μιας εποχής που άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα της στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, μιας εποχής όπου παραδόσεις, μύθοι, θρύλοι και πολιτισμοί συναντήθηκαν, υφαίνοντας την ιστορία της μεσαιωνικής Κύπρου», σημείωσε.

Η αναβίωση του Σταυροφορικού Βασιλείου της Μεσαιωνικής Κύπρου μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ σημείωσε ο κ. Ζαννεττου εντάσσεται στο τρίπτυχο Πολιτισμός – Παιδεία – Πολιτιστικός Τουρισμός και συνεπώς όλες οι δράσεις του στοχεύουν στην καλλιέργεια του μορφωτικού επιπέδου μας, στην προβολή, στον ντόπιο και ξένο επισκέπτη, της πλούσιας παράδοσης του τόπου, στην ανάδειξη των επιτευγμάτων της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και στην αναβάθμιση εντέλει του τουριστικού μας προϊόντος».

Ο Υφυπουργός Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο - Αγροτόσπιτο και τα περίπτερα χειροτεχνιών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους τεχνίτες και δημιουργούς.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

μεσαιωνικο φεστιβαλ
μεσαιωνικο φεστιβαλ