Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταν

Τους 18 έχουν φτάσει οι νεκροί πρόσφυγες από το ναυάγιο στη Λέσβο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι 16 νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα αγόρι κάτω των 20 ετών.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ανασύρθηκε ένας ακόμα νεκρός.

Πρόκειται για την σορό ενός άνδρα που ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου.

Διασώθηκαν 15 πρόσφυγες

Δεκαπέντε πρόσφυγες από τους οποίους 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής εντοπίστηκαν στην Μυτιλήνη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές.

Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στη βάρκα που ναυάγησε επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων νεκρών ή εγκλωβισμένων

Δήμαρχος Κυθήρων για το ναυάγιο: «Μπροστά μου πέθαναν πέντε μετανάστες»

Για πέντε νεκρούς στο ναυάγιο των Κυθήρων κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού, κ. Χαρχαλάκης, ο οποίος προχώρησε σε μία σοκαριστική περιγραφή για τις τραγικές στιγμές που έλαβαν χώρα στα παράλια του νησιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους μετανάστες να χαροπαλεύουν με τα κύματα, προσπαθώντας να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στους απότομους βράχους.

Ο δήμαρχος Κυθήρων μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάνει λόγο για 5 νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό, καθώς η τελευταία ενημέρωση έκανε λόγο για 15 αγνοούμενους, ενώ η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ναυάγιο στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Κάτοικος των Κυθήρων για το ναυάγιο

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

γ

Πηγή: in.gr