Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν

Αλλάζει με το έτσι θέλω τον παγκόσμιο χάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος και κλείνει τα αυτιά στις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει αύριο στην υπογραφή του διατάγματος για την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά και τα μη αναγνωρισμένα δημοψηφίσματα που έλαβαν χώρα. 

«Θα υπάρξει και μια πολύ σημαντική ομιλία από τον Πρόεδρο Πούτιν στην τελετή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Η Κόκκινη Πλατεία παρέμεινε κλειστή σήμερα για τις προετοιμασίες της τελετής. 

Η Μόσχα προχωρεί ακάθεκτη με τους σχεδιασμούς της, κλιμακώνοντας συνειδητά την ένταση και οδηγώντας την ρωσοουκρανική διένεξη σε νέα φάση. 

Όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να αρπάξει τμήμα της γης μας

 «Αυτές οι περιοχές είναι και θα παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price. 

Το κύμα φυγής Ρώσων αντρών που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση, συνεχίζεται, με την Φινλανδία να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της για τους Ρώσους τουρίστες. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto ανέφερε ότι

Οι περιορισμοί εισόδου θα μπουν σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης 

Και το Κρεμλίνο όμως ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε ρωσικό έδαφος σε ορισμένα φορτηγά από χώρες της Δύσης, ως απάντηση στους μη φιλικούς περιορισμούς που επέβαλαν κατά της Μόσχας ξένα κράτη. 

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές αντίδρασης κατά των μέτρων που προβλέπονται στο 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως το παρουσίασε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

H Ουγγρική κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τις στηρίξει εάν περιλαμβάνουν κυρώσεις στην ενέργεια, την ώρα ωστόσο που 15 κράτη μέλη απαιτούν την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. 

Πρόταση που κοινοποίησαν και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico την έχει απορρίψει. 

Αύριο στο μεταξύ συνεδριάζουν εκ νέου εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας των 27 της Ε.Ε, με την Κύπρο να προσέρχεται με αιτήματα όπως εξαιρεθεί από τα μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής και στην επιβολή πλαφόν στα κέρδη για την παραγωγή ηλεκτρισμού από πετρέλαιο.