Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρωσία συλλήψεις επιστράτευση

Η ρωσική αστυνομία κινήθηκε γρήγορα σήμερα, Σάββατο, προκειμένου να διαλύσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της μερικής επιστράτευσης που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες -μεταξύ των οποίων και παιδιά- σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 700 ανθρώπους, τουλάχιστον 300 στη Μόσχα και σχεδόν 150 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την OVD-Info, έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που παρακολουθεί τις πολιτικές συλλήψεις στη Ρωσία. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι, ανέφερε η OVD-Info.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις έρχονται σε συνέχεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες την Τετάρτη, όταν πάνω από 1.300 άτομα συνελήφθησαν, αφού ο Πούτιν -σε μια κίνηση ενίσχυσης των δυνάμεών του στο μέτωπο της Ουκρανίας- ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση εφέδρων.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι περίπου 300.000 άτομα θα κληθούν σε ενεργό υπηρεσία, αλλά η διαταγή άφησε ανοιχτή την πόρτα για να κληθούν πολλοί περισσότεροι. Οι περισσότεροι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18-65 ετών λογίζονται αυτόματα ως έφεδροι.

Σήμερα, Σάββατο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στις πόλεις όπου είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις από την αντιπολιτευτική ομάδα Vesna και υποστηρικτές του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι συλλήψεις των διαδηλωτών και όσων κρίθηκαν «ύποπτοι» έγιναν πριν καν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες.

Στη Μόσχα, μια νεαρή γυναίκα ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε «δεν είμαστε βορά για κανόνια» πριν την απομακρύνει η αστυνομία.

Στην Αγία Πετρούπολη, μικρές ομάδες διαδηλωτών κατάφεραν να συγκεντρωθούν και να φωνάξουν συνθήματα πριν συλληφθούν.

Στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ στην ανατολική Σιβηρία, πάνω από 70 άτομα συνελήφθησαν αφού τραγούδησαν ένα τραγούδι της σοβιετικής εποχής που εξυμνούσε την ειρήνη.

Σε μια άλλη πόλη της Σιβηρίας, το Ιρκούτσκ, η αστυνομία επέδωσε κλήσεις σε γραφεία στρατιωτικής επιστράτευσης σε άνδρες που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία.

Πηγή: Cnn.gr