Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαβατηρια πολιτογραφησεις

Περίπου εκατό εκατομμύρια λιγότερα από ότι προνοούσαν οι κανονισμοί του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος εισέπραξε για την τετραετία 2019-2022 από εισφορές πολιτογραφηθέντων ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης. 

Σύμφωνα με του κανονισμούς που θέσπισε η κυβέρνηση του 2019 κάθε αιτούντας θα έπρεπε να εισφέρει στον ΚΟΑΓ 75000 ευρώ, ενώ από το 2020 το ποσό ανήλθε στις 100,000. 
Παρόλα αυτά, ο ΚΟΑΓ εισέπραξε μόλις 11,2 εκατομμύρια ευρώ για 128 πολιτογραφήσεις, ενώ την τελευταία τετραετία εγκρίθηκαν 1,235 αιτήσεις. 

Τα έσοδα θα χρηματοδοτούσαν το σχέδιο προσιτού ενοικίου στη Λεμεσό και όπως αποκάλυψε η Πρόεδρος του Οργανισμού, Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου, ο τερματισμός του προγράμματος, σε συνδυασμό με την είσπραξη χαμηλότερων του αναμενόμενου εσόδων, επιβράδυνε κατά πολύ τα σχέδια του ΚΟΑΓ. 

«Όσον αφορά το ΚΕΠ, ήταν ειδικά για να αντλήσουμε χρηματοδότηση για το προσιτό ενοίκιο για το έργο της Λεμεσού επειδή ανέκαθεν δεν ήταν βιώσιμο αυτό το σχέδιο για τον ΚΟΑΓ, ήταν για τη Λεμεσό παραπάνω που θα χρησιμοποιούνταν για να επενδυθούν», επισήμανε η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου.  

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών βρέθηκαν άστεγοι ηλικιωμένοι, που σύμφωνα με τη μαρτυρία τους μένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα που έφτιαξαν με αμίαντο, χωρίς παροχή ρεύματος και νερού. 

«Εν έτη 2022, είναι απαράδεκτο και συνάμα προκλητικό και θλιβερό, να υπάρχουν στην Κύπρο του σήμερα, άστεγοι συμπολίτες μας. Σήμερα έχουν τεθεί ενώπιον μας συγκεκριμένες περιπτώσεις, και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Εσωτερικών, έχουμε αναλάβει να διαμεσολαβήσουμε, ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί στέγη σ’ αυτούς τους ανθρώπους.», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού. 

Τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρία, προκάλεσαν την αντίδραση των μέλων της, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής. 

Το θέμα θα έχει και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της η Επιτροπή Εσωτερικών θα διερευνήσει πιθανό ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.