Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ως ο κύριος φορέας διαπαιδαγώγησης, αλλά και ανάπτυξης των νέων από γνωστικής, ψυχολογικής και ευρύτερα πνευματικής απόψεως, στοχεύει στην καλλιέργεια των αρχών και αξιών εκείνων που θα θωρακίσουν ηθικά τους αυριανούς πολίτες και θα τους δώσουν πυξίδα για να καθορίσουν πορεία βίου αρετής, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Βράβευσης του Α´ Παγκύπριου Διαγωνισμού, σχετικά µε θέματα που άπτονται της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, ενισχύεται γενικότερα η κοινωνία για να αποτάξει και να περιορίσει τα τόσο ανεπιθύμητα φαινόμενα της διαφθοράς.

Σημείωσε ότι στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα η παιδεία διαπνέεται γενικότερα από τις αξίες της ηθικής και της ακεραιότητας, ενώ προάγει την αναζήτηση της διαφάνειας και της αλήθειας.

«Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει θεμελιακά στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Προωθεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης, στοιχεία απαραίτητα για την αρμονική συμβίωση, την ανάπτυξη και την ευημερία, μακριά από τις παθογένειες της διαφθοράς και της απάτης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «οι εκπαιδευτικοί μας είναι προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουν στη βάση αυτών των αρχών και αξιών και θα πρέπει τόσο ρητά με τη διδασκαλία, όσο και ευρύτερα σε όλες τις λειτουργίες του σχολείου, αλλά και με την παρουσία και το προσωπικό παράδειγμά τους να εμπνέουν μαθητές και μαθήτριες, αλλά και να διαχέουν τις αξίες της ηθικής στάσης και της ακεραιότητας του χαρακτήρα».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στις μέρες μας υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η διαφθορά μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

«Δεν πρέπει ωστόσο να συμβιβαστούμε μοιρολατρικά με τέτοια παραδοχή. Αισθανόμαστε ικανοποίηση την ώρα που η Πολιτεία μας, ξεκινώντας από τη διαμαρτυρία και την αμφισβήτηση, περνά σε υλοποίηση μιας συλλογικής αντίδρασης, μέσα από οργανωμένη δράση και οδηγεί στον μεγάλο στόχο για πάταξη και αποτροπή της διαφθοράς», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ενέργειες όπως η προκήρυξη του Α’ Παγκύπριου Διαγωνισμού για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς από την αρμόδια Επιτροπή Μέσης Εκπαίδευσης, συμβάλλουν σίγουρα στην ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στη διαφθορά και όλες τις μορφές που παίρνει στις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση διαφόρων μορφών έκφρασης και δημιουργικότητας προωθεί την καλλιέργεια κριτικής και σύνθετης σκέψης.

Όπως είπε, οι αυριανοί πολίτες, από νεαρή ηλικία ως παιδιά και έφηβοι στο σχολείο, πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση του σεβασμού των άλλων και του συνόλου.

«Να συνηθίσουν και να έχουν ένα τρόπο ζωής που θα σέβεται κανόνες στη βάση ηθικών αρχών. Όχι μόνο μηχανικά ή πειθαναγκαστικά, αλλά μέσα από αρχές πολιτότητας, στη βάση ηθικής συνείδησης που θα γίνεται και προσωπική στάση ζωής. Κυρίως με τη σύζευξη και αντιστοιχία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων/καθήκοντος. Με τη δημιουργία συνείδησης που θα υποβάλλει ότι όσο τα δικαιώματά τους είναι ιερά και απαράγραπτα, άλλο τόσο επιτακτικές είναι και κάποιες υποχρεώσεις», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η πρόσθετη προσπάθεια που πρέπει να κάνουν σήμερα και αύριο στο σχολείο, παρατηρώντας και τις τάσεις που διαμορφώνονται ευρύτερα στην κοινωνία, είναι να εμπεδώσουν οι αυριανοί πολίτες ότι το ατομικό δικαίωμα είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο και με υποχρεώσεις και με την αίσθηση των συλλογικών λειτουργιών στην κοινωνία.

«Ότι το ζεύγος αυτό «δικαιώματα-υποχρεώσεις» εδράζεται σε ηθικές βάσεις. Γιατί δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτονόμηση της λογικής του «δικαιούμαι» και «μπορώ», αν γίνεται και γυμνό «θέλω εγώ» μπορεί και να οδηγεί στην αυθαιρεσία, την ακρισία και τη διαφθορά ακόμα. Ότι ακόμη η επίμονη αναζήτηση της δύναμης (και εξουσίας), αν δεν συνοδεύεται από ηθικό οδηγό και διαδικασίες λογοδοσίας, μπορεί εύκολα να φέρει φαινόμενα κατάχρησης», συμπλήρωσε.

Όπως επίσης πολύ σημαντικό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι να αναπτυχθεί η αίσθηση και να καλλιεργείται στην πράξη η λογική της συλλογικότητας.

«Δηλαδή η ηθική να μην εμπεδώνεται μόνο ως προσωπική ιδιότητα, αλλά να διατρέχει τις συλλογικές λειτουργίες, πράγμα που συνεπάγεται και μηδενική ανοχή σε παρασπονδίες και εκφράσεις διαφθοράς», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τη νεοσύστατη Επιτροπή Μέσης Εκπαίδευσης για θέματα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς γι’ αυτό τον διαγωνισμό που ενθαρρύνει, όπως είπε, τα παιδιά να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το θέμα και να δώσουν δείγματα που θα εμπνεύσουν και άλλους, όπως και για τη γενικότερη δραστηριότητά της.

Απηύθυνε, παράλληλα, συγχαρητήρια τόσο στην Οργανωτική Επιτροπή για την άρτια διεξαγωγή του διαγωνισμού, όσο και σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν, όπως και τους/τις εκπαιδευτικούς τους που τους ενθάρρυναν και τους καθοδήγησαν.

Ευχαριστίες εξέφρασε και για το Ίδρυμα «Όραμα Ζωής» και τη δρ Ζωή Νικολάου για τη στήριξη που έδωσαν στον διαγωνισμό αυτό, όπως και για τη σταθερή συνεργασία τους με το Υπουργείο.

«Κυρίως όμως συγχαίρουμε όλα τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν και βραβεύονται σήμερα. Ευελπιστώ, τέλος, ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που θα συμβάλουν στον κεντρικό στόχο μας να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε τη διαφθορά και να δώσουμε την ευκαιρία σε ολοένα και περισσότερους μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις», κατέληξε.