Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κηδεια ελισαβετ

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που προσέλκυσε σε οικουμενική κλίμακα η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, με τους τηλεθεατές της πολύωρης τελετής να ξεπερνούν τα 4,1 δισεκατομμύρια άτομα σ’ όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα, αστρονομικά είναι τα ποσά που αφορούν το τελευταίο αντίο στην πλέον εμβληματική προσωπικότητα για τη σύγχρονη εκδοχή της μοναρχίας.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το ακριβές κόστος του κρατική κηδεία, δηλώνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν «σε εύθετο χρόνο», έχουν γίνει κάποιες αναφορές στον ξένο τύπο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Το κόστος της τελετής λοιπόν, εκτιμάται να άγγιξε τα 7,5 εκατομμύρια δολάρια, με 2,000 επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων δεκάδες ηγέτες κρατών από ολόκληρη την οικουμένη, καθώς επίσης και μέλη της παραδοσιακής αριστοκρατίας. Για την κηδεία της Ελισάβετ βγήκαν εργάστηκαν 10.000 αστυνομικοί, ενώ στους δρόμους του Λονδίνου και των περιχώρων βγήκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διανυκτέρευσαν σε ουρές χιλιομέτρων, έτσι ώστε να αποτίνουν το ύστατο χαίρε στη νεκρή εστεμμένη.

Μια κηδεία που θα μείνει στην ιστορία

Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ θα μείνει, χωρίς καμία αμφιβολία, στην ιστορία, ως η πρώτη τελετή αυτής της τάξης στη σύγχρονη Βρετανία που διοργανώνεται ότι το κράτος μετά το 1965, χρονιά κατά την οποία είχε τελεστεί δημόσια δαπάνη η κηδεία του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγετική φυσιογνωμία διεθνώς στον αγώνα κατά του ναζισμού.

Πάντως, το κόστος της κηδείας δεν επιβάρυνε μόνο τους Βρετανούς φορολογούμενους αφού ένα μέρος κάλυψε η βασιλική δυναστεία. Μέσα στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι όλος ο κόσμος είχε στραμμένα τα βλέμματα στη Βρετανία, γεγονός που επέφερε πολλά κέρδη στη χώρα, με το Euronews να αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Λονδίνου άγγιξε το 95%.

Εξάλλου, η αίγλη της Βρετανίας και η προσέλκυση τουριστών βασιζόταν ανέκαθεν, σε σημαντικό βαθμό, στις διατηρούμενες βασιλικές παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κανένα προηγούμενο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συγκριθεί με την κηδεία της Ελισάβετ, ούτε καν η τελετή αποχαιρετισμού στην τόσο πρόωρα χαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997. Συγκεκριμένα, αν η κηδεία της Ελισάβετ φτάσει εν τέλει τους 5 δισ. τηλεθεατές παγκοσμίως όπως αναμένεται, θα έχει επιτύχει μια επίδοση δύο φορές μεγαλύτερη από τα 2,5 δισ. των ανθρώπων που παρακολούθησαν την αντίστοιχη τελετή για τη δύστυχη και λατρεμένη από το κοινό «Λαίδη Ντι».

Με πληροφορίες από protothema.gr